Šerif Arnautović se borio za političku afirmaciju Bošnjaka za vrijeme Austro-Ugarske

Šerif Arnautović rođen je 1847. godine u Mostaru. Pripadao je grupi bošnjačkih intelektualaca koji su započeli borbu za vjersko-prosvjetnu autonomiju nakon okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske. Bošnjaci svoju političku afirmaciju doživljavaju upravo kroz borbu za vjersku i vakufsko-prosvjetnu autonomiju, koja počinje 1899. godine.

Upravo u ovoj borbi veoma istaknutu ulogu imao je Šerif Arnautović (treći sa lijeve strane na priloženoj fotografiji) koji je zbog otvorene borbe za vjersko-prosvjetnu autonomiju bio izgnan iz Mostara, te se zbog djelovanja protiv novog okupatora osuđuje na dvije godine zatvora. Poslije odslužene kazne vratio se svom političkom djelovanju, a svoju borbu je nastavio iz Slavonskog Broda, gdje je boravio nakon puštanja na slobodu.

Šerif Arnautović, treći sa lijeve strane

Veoma značajno je istaknuti da je Šerif Arnautović imao veliku podršku od bošnjačkog stanovništva, koje je raslo velikom brzinom nakon što je izašao iz zatvora.

Njegovo političko djelovanje može se okarakterisati kao dosta turbulentno, popraćeno raznim promjenama u zauzimanju političkog stava u kojem pravcu treba ići državno-pravno rješenje statusa Bosne i Hercegovine.

Na zalasku svoje političke karijere ušao je u sukob sa mlađim bošnjačkim intelektualcima na čelu sa dr. Mehmedom Spahom zbog različitih pogleda na rješenje bosanskohercegovačkog pitanja o kojem ćemo govoriti u nekom od idućih tekstova. Šerif Arnautović umro je 1935. godine nakon kraće bolesti.

Izvor: Akos.ba:

Piše: Admir Lisica

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.