Šest milijardi eura afričkim zemljama za zaustavljanje migranata

Šest milijardi eura afričkim zemljama za zaustavljanje migranata

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi eura sjevernoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Guenther Oettinger.

Članice EU-a u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove sedmice.

Jedna od ideja koja se razmatra su “tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

“EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi eura u narednim godinama su ‘vrlo realisticna’ brojka“, naveo je Oettinger, prenosi Tanjug.

Za sada nema dogovora

Unija je 2016. godine toliko obećala i Turskoj, koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama, koje bi u protivnom nastavile put u Evropu.

“Kad god blok može pronaći države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante, poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u zatvorenim selima“, istakao je Oettinger.

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i druge države sjevera Afrike.

“Nijedna sjevernoafrička vlada do sada nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om”, objavila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.