SEVDALINKA MORA BITI SAČUVANA U SVOM IZVORNOM OBLIKU

– Među brojnim vidovima nematerijalnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini veoma vrijedan dio naše kulturne i historijske baštine je sevdalinka i ona kao takva mora biti sačuvana u svom izvornom obliku, rekao je danas (10.01.2018.) Bego Gutić, predsjednik Tuzlanskom kantonu na sastanku sa kolegom Srđanom Mićanovićem, ministrom za kulturu, sport i mlade ovog kantona i Ramizom, Rašidom i Dejanom Milkunićem, članovima Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, a na kojem su ogovarane aktivnosti vezan za organizaciju konferencije na temu „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“, kao jedne od pratećih manifestacija ovogodišnjeg Desetog festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona.

Kako je danas rečeno, namjera konferencije je da okupi profesore Umjetničkih akademija i drugih visokoškolskih ustanova koje komuniciraju sa temom simpozija, učitelje i nastavnike u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, umjetničkim školama i visokim učilištima, zaposlenike u oblasti kulture te druge relevantne subjekte koji već rade, te one koji svojim aktivnostima mogu pomoći u realizaciji ovog projekta.

– I ova konferencija, koja je planirana održati 25. januar ove godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, pored brojnih drugih aktivnosti koje provodimo, dio je većeg projekta „Sevdalinka kulturno – historijsko nematerijalno blago BiH“, a konačni cilj nam je da ukažemo na značaj i predstavimo sevdalinku u izvornom obliku kako kod nas tako i u svijetu kao važnog dijela kulturnog naslijeđa, rekla je Ramiza Milunić. Organizovanjem Konferencije želimo da ukažemo na kulturno-historijsku i umjetničku vrijednost sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te da doprinesemo povećanju svijesti o važnosti sevdalinke, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

bosnjaci.net

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.