Sina legendarnog Muhameda Alija američki carinici satima maltretirali na aerodromu

Sina legendarnog boksera Muhameda Alija početkom ovog mjeseca su, prema riječima njegovog prijatelja, satima zatočenog držali imigracijski službenici na aerodromu na Floridi.

Muhammad Ali Jr. (44) i njegova majka Khalilah Camacho-Ali, prva supruga Muhameda Alija, stigli su na aerodrom Fort Lauderdale-Hollywood International 7. februara, prilikom povratka s Jamajke, piše USA Today.

Njih su carinici izdvojili iz reda jer im imena zvuče arapski, tvrdi njihov prijatelj i advokat Chris Mancini.

Prema njegovim riječima, carinici su propustili Alijevu majku nakon što im je pokazala fotografiju sa bivšim suprugom, dok Muhamed Ali Jr. nije bio te sreće. Njega su, tvrdi advokat, zadržali dva sata na ispitivanju.

– “Po kome ste dobili ime?” i “Da li ste musliman?” – pitanja su koja su mu postavili više puta – tvrdi Mancini.

Nakon što im je Ali odgovorio da je musliman, policajci su ga ispitivali o vjeri i mjestu gdje je rođen.

Ali Jr. je inače rođen u Filadelfiji 1972. godine i ima američki pasoš.

Glasnogovornik američke carinske i pogranične službe saopćio je kako “s obzirom na ograničenje Zakona o privatnosti, ne mogu govoriti o individualnim slučajevima”, ali da su “svi putnici koji ulaze u SAD predmet inspekcije”.

– Ovo je porodica Ali. Kristalno je jasno da je ovo direktno povezano sa naporima gospodina Trampa da zabrani muslimanima ulazak u SAD- rekao je Mancini, misleći na izvršnu naredbu koju je novi američki predsjednik potpisao 27. januara, a kojom je uvedena zabrana za građane sedam, pretežno muslimanskih zemalja.

Za vrijeme dok je Ali bio na ispitivanju, njegova majka lutala je po aerodromu pitajući “Gdje je moj sin?”, tvrdi njihov advokat.

On je kazao da trenutno porodica Ali razmišlja o podnošenju federalne tužbe, te da pokušavaju doći do ljudi koji su bili izloženi istom tretmanu kao Ali Jr.

– Zamislite da vas na aerodromu ispituju o vašim vjerskim ubjeđenjima. Ovo je klasično carinsko profiliranje – rekao je Mancini.

Izvor: faktor.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.