Sirijska vlada pozvala izbjeglice: Vratite se kući, čistimo državu od terorista

Izvor: Beta

Sirijska vlada pozvala je danas izbjeglice da se vrate u zemlju navodeći da je uspešno očistila velike djelove teritorije od “terorista”.

Ovaj rijedak poziv odražava rastuće samopouzdanje vlade posle više od sedam godina rata, navodi agencija AP.

Ovo je prvi zvanični poziv Sirijcima objavljen preko državnih medija.

Sirijske vladine snage, uz presudnu podršku Rusije i Irana, nedavno su povratile velike djelove teritorije blizu glavnog grada Damaska i sada vode novu ofanzivu na jugu, u kojoj je prema zvaničnicima UN raseljeno više od 270.000 ljudi.

Vlada trenutno kontroliše 61 odsto Sirije, u poredjenju sa početkom 2017. godine kad je u vladinim rukama bilo samo 17 odsto teritorije, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava koja prati sukob.

Vlada naziva sve pobunjenike teroristima.

Više od 5,6 miliona Sirijaca pobjeglo je iz zemlje. Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova navodi da su se mnogi interno raseljeni već vratili kući i pozvalo je izbjeglice da isto učine.

Kako navodi AP, mnogi Sirijci ne mogu da se vrate jer su im domovi uništeni u borbama, ili zato što strahuju da ne budu pozvani u vojsku, kao i zbog straha od odmazde vladinih snaga.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.