Sirijske snage se spremaju da preuzmu kontrolu nad Istočnom Ghoutom

Dvije od tri pobunjeničke grupe koje su kontrolirale enklavu već su se predale, u toku evakuacija boraca i civila.

Sirijske vladine snage spremaju se da preuzmu potpunu kontrolu nad Istočnom Ghoutom, posljednjim područjem koje su držali pobunjenici u blizini Damaska.

Dvije od tri pobunjeničke grupe koje su kontrolirale enklavu već su se predale, a hiljade boraca i njihovi članovi porodica odlaze prema područjima koja još drže pobunjenici na sjeveru zemlje.

Treća grupa, Jaish al-Islam, koja kontrolira grad Doumu, odbila je da se preda. Međutim, prema informacijama na terenu, Jaish al-Islam je također blizu da postigne dogovor o evakuaciji nakon pregovora sa ruskom vojskom, saveznicom sirijskih snaga.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava iz Bejruta da su se pregovori između grupe i Rusa ranije prekinuli zbog odbijanja boraca da odu u Idlib, provinciju koja je pod kontrolom pobunjenika.

“Jaish al-Islam nema dobre odnose sa pobunjeničkim grupama koje dominiraju Idlibom. Kako smo razumjeli, oni će možda biti evakuirani u istočnu regiju Talamund, gdje postoji pobunjenički džep u blizini granice sa Libanom”, javila je.

Razmjena zatvorenika

U februaru je sirijska vlada uz podršku ruskih borbenih aviona izvela veliki napad na Istočnu Ghoutu u kojem je ubijeno 1.500 ljudi, a ranjeno više od 5.000.

Gotovo 400.000 ljudi ostalo je u enklavi, prije nego što je počela posljednja ofanziva.

U srijedu je grupa Ahrar al-Sham pristala da preda mjesto Harasta nakon što je dogovorila evakuaciju svojih boraca. Dva dana kasnije, grupa Faylaq ar-Rahman, koja kontrolira mjesta Zamalka, Irbin i Jobar, zaključila je sličan dogovor kako bi evakuirala svoje snage i civile u Idlib.

Kao dio dogovora, očekuje se i razmjena zatvorenika, dok će ruska vojna policija biti angažirana na područijima koja su kontrolirali pobunjenici.

Približno 5.200 Sirijaca evakuirano je iz Istočne Ghoute, prenijela je Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.