Sisibook- Egipatski režim pokreće svoju verziju Facebooka kako bi se ‘borio protiv terorizma’

Egipatske vlasti su najavile da razvijaju online platformu koja će parirati Facebooku u pokušaju ‘borbe protiv terorizma’, prenijeli su lokalni mediji.

Egipatski ministar komunikacija otkrio je u ponedjeljak projekat, potaknuvši val ismijavanja na već uspostavljenim društvenim mrežama.

“Egipat će uskoro imati svoju društvenu medijsku platformu koja će biti konkurent Facebooku”, kazao je Jasir el-Kadi na konferenciji u Kairu.

“Nakon revolucije od 25. januara, ekstremističke grupe privlače mlade ljude sa poremećajima ličnosti koristeći tehnološka sredstva. Stoga moramo kontrolirati ove platforme”, kazao je on.

Ministar nije dao detalje o platformi.

Korisnici Twittera upotrebljavaju hashtag na arapskom jeziku kako bi dali prijedloge za ime nove platforme s duhovitim prijedlozima poput ‘špijunska knjiga’ i ‘mi ćemo vas uhapsiti knjiga’.

Drugi korisnici su izrazili zabrinutost da će vlada pučističkog generala Abdelfettaha es-Sisija koristiti ovaj društveni medij da prikuplja informacije o korisnicima kako bi pomogla sigurnosnim snagama u njihovoj već dalekosežnoj akciji slamanja disidenata.

Egipat je već kontroliše online aktiviste, a cenzurisao je na stotine stranica otkako je general Sisi došao na vlast 2013. godine svrgavanjem predsjednika Muhammeda Mursija.

“Policajci provjeravaju vaš telefon, nadgledaju vaš Facebook i ako imate materijale koji se odnose na opoziciju, vrlo lahko vas mogu uhapsiti”, kazao je blogger Vael Abbas.

“Oni također koriste hakere da bi upadali u naloge osoba koje rade s političkim zatvorenicima i udruženjima za ljudska prava. Svi znaju da je naša vlada čak kupila programe iz Evrope kako bi nas špijunirala”, dodao je Abbas.

Od maja prošle godine, vlasti su blokirale najmanje 496 internet stranica koje pripadaju vodećim medijskim organizacijama, kao i udruženjima građana.

Human Rights Watch, čija internet stranica je također blokirana u Egiptu, je osudio cenzuru kao pokušaj ‘slamanja mirnog neslaganja’.

Društveni mediji su igrali ključnu ulogu tokom ustanka 2011. godine kada je zbačen dugogodišnji diktator Husni Mubarak.

Od 2013. godine, egipatske vlasti su osudile stotine osoba na smrtnu kaznu i uhapsile na hiljade osoba nakon vojnog udara. Sisi je nadgledao slamanje svojih protivnika.

Sisi je odbacio sve kritike grupa za ljudska prava, tvrdeći da se standardi Zapada o ljudskim pravima ne odnose na Egipat.

IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.