”Škole Kur’ana” – Darul – Kur’an

Dr. Mersada Nuruddina Agović

U islamsko-bošnjačkoj povijesti prije nekoliko stoljeća ”Škole Kur’ana” zvale su se Darul – Kur’an (kuća u kojoj se poučava Kur’anu a.š.), međutim dugo vremena na prostoru Sandžaka nisu egzistirale kao samostalne ustanove, osim u sklopu nekih drugih ustanova, sve dok Islamska zajednica u Srbiji nije toliko ojačala da ih je otvorila u, zasad, dvocifrenom broju, te ih nazvala Školama Kur’ana Časnog. U njima polaznici svih uzrasta uče sufaru, zatim tedžvid, tehnike memorisanja Kur’ana, parcijalni hifz džuzova i, na kraju, cijeli Kur’an a.š. napamet.
Škole Kur’ana Časnog uspješno su iznjedrile na stotine polaznika koji su savladali ispravno učenje Kur’ana i više desetina onih koji aktivno uče Kur’an napamet. ‘Škola Kur’ana Časnog’ u Novom Pazaru dosad je iznjedrila tridesetak hafiza, od kojih su mnogi učestvovali na lokalnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima, na kojima su osvajali zapažene rezultate. Nedavno je polaznica Škole Kur’ana Časnog, hafiza Amela Aličković, učestvovala i na svjetskom takmičenju učača Kur’ana za žene u Dubaiju, gdje je postigla odlične rezultate, što se ocijenilo kao veliki uspjeh, kako za nju, tako i za cijelu Islamsku zajednicu.
Namjera osnivanja ovih škola bila je podizanje svijesti o vrijednosti proučavanja i učenja napamet Božije Knjige na veći nivo od dosadašnjeg, povećanje broja porodica u kojima će se Kur’an Časni ispravno učiti, te odgajanje osoba koje će biti korisni članovi cijele društvene zajednice, koje neće praviti nered na Zemlji, već se zalagati za uspostavljanje mira, reda i harmonije.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.