Sprema nam se AMD Ryzen 2 serija procesora!

Nova serija AMD-ove Ryzen serije procesora ili AMD Ryzen 2 će uskoro biti dostupna u prodaji. Ako su informacije koje smo saznali točne nova serija procesora bi se tako trebala na tržištu pojaviti već idućeg mjeseca. Što je ono po čemu bi se Ryzen 2 trebala razlikovati od prve generacije Ryzen procesora – pročitajte u nastavku!

 

Prošlo je godinu dana otkako je na tržište izašla prva generacija Ryzen procesora

Gotovo da je teško za povjerovati kako vrijeme brzo leti, ali je od izlaska prve generacije AMD-ovih Ryzen procesora pa sve do danas prošlo više od godinu dana. Godinu dana već imamo prilike uživati u Ryzen procesorima koji su nedugo nakon što su se pojavili na tržištu donijeli jako puno dobrih stvari i samim time uzburkali inače mirnu vodu unutar koje je do tada više ili manje suvereno stajao Intel (ili se barem tako mislilo).

I sada, godinu dana kasnije AMD se vraća. Manje od mjesec dana nam predstoji do izlaska nove Ryzen 2 serije AMD-ovih procesora. Što je ono što nas očekuje u novoj seriji?

AMD Ryzen 2

 

Novi Pinnacle Ridge čipovi na novoj Zen+ arhitekturi

Novi Ryzen 2 (ili 2000) procesori koji će izaći pod kodnim imenom Pinnacle Ridge bi trebali biti izrađeni na novoj Zen+ arhitekturi. Osim toga svi novi modeli bi trebali biti osmišljeni na temelju novog proizvodnog procesa od 12 nanometara, što je opet poboljšanje u odnosu na Ryzen 1 koji je koristio litografiju od 14 nanometara.

Bez dodatnih jezgri, ali uz bolju tehnologiju uštede i ubrzavanja rada procesora

Znači li to da će Ryzen 2 procesori u sebi sadržavati i neke ”dodatne” jezgre? Sudeći prema vijestima koje smo saznali – vrlo vjerojatno ne. Informacije koje posjedujemo govore o tome da litografija od 12 nanometara jednostavno ne može dopustiti nikakav dodatni prostor u pogledu više jezgri. Ono u vezi čega će najveći naglasak biti kod novih procesora jest bolja ušteda energije i veća gustoća tranzistora.

To ne znači da novi procesori neće biti brži od prošle generacije. Ali ako ćemo se orijentirati prema vijestima koje dolaze izravno od izvora bliskih AMD-u, s obzirom da se neće raditi o nekom grandioznom i/ili revolucionarnom dizajnu, korisnici ne bi trebali očekivati neka čuda.

Ipak, ono na što AMD svakako želi obratiti pozornost i što će gotovo sigurno implementirati kod nove Ryzen 2 serije jest dodatna mogućnost u vezi bolje optimizacije po Wattu. Nove tehnologije- Precision Boost 2 i Extended Frequency Range 2 će se dosta razlikovati od proteklih verzija.

U prošloj iteraciji Ryzen procesora ove tehnologije ubrzavanja bi se uključivale samo u situacijama kada bi se u isti vrijeme koristile dvije jezgre. Sada će obje ove tehnologije biti uključene i onogućene u situacijama kada se koriste sve dostupne jezgre procesora.

AMD socket AM4

Ukratko – Ryzen 2 bi nam trebao donijeti još bolje mogućnosti ”overclockanja” i općenito boljeg iskorištavanja radnog takta procesora

To će omogućiti veće povećanje frekvencije prilikom rada aplikacija koje su zahtjevnije po tom pitanju, kao što su na primjer igre. I danas je jako veliki broj igara osmišljen na način da primarno koriste samo po jednu jezgru (ili samo po jedan thread), dok se ostale jezgre ili uopće ne koriste ili se koriste za aktivnosti nižeg opterećenja.

Ono na što se jako pazilo kod druge generacije Ryzen procesora jest to da svaki od tih procesora radi na što je moguće višoj frekvenciji, dok bi se u isto vrijeme stalno provjeravali parametri kao što su temperatura, opterećenje i način rada procesora.

To bi isto tako trebalo značiti da to povećanje u frekvenciji neće ići odjednom i da će isto tako odjednom padati, već da će se ono događati postupno i da će isto tako postupno (kada i ako za time bude bilo potrebe) ono padati. Ukratko – novi Ryzen 2 procesori bi nam trebali dati još bolje mogućnosti povećavanja radnog takta procesora, što je svakako dobrodošao bonus.

 

AMD X470 chipset

Nova platforma

Zajedno s novom AMD Ryzen 2000 serijom procesora na tržištu bi se isto tako trebala pojaviti i nova serija 400 chipseta. To ne znači da se trebate bojati hoće li vam novi procesori raditi na trenutnoj seriji 300 (pod uvjetom da imate ovu seriju chipseta). AMD je mislio i na ovo. Nova Pinnacle Ridge serija Ryzen 2 procesora će tako biti kompatibilna i sa starijom serijom 300. Jedino što će vam biti potrebno kako biste tu kompatibilnost mogli iskoristiti jest nadogradnja BIOS-a vašeg chipseta.

Još jedna dobra stvar kod nadogradnje BIOS-a se ogleda u tome da su svi proizvođači serije 300 matičnih ploča obećali da će u vrlo kratkom vremenu u opticaj izbaciti nadogradnju za BIOS-e. To znači da ćete travanj moći dočekati bez straha te da ćete (ako to budete htjeli i mogli) bez čekanja odmah moći prijeći na Ryzen 2 seriju procesora.

 

Cijena novih Ryzen 2 procesora

Naravno, jedna od isto tako važnih stavki kod kupovine svakog novog komada hardvera, pa tako i kod kupovine procesora jest cijena. S obzirom na to da su zasad dostupne samo najave procesora, ali da nema točnih podataka o potencijalnoj cijeni, ne možemo sa sigurnošću reći koliko bi novi Ryzen 2 procesori mogli koštati. Ono što možemo učiniti jest pretpostaviti cijenu.

S obzirom na to da Ryzen 2 neće donijeti nikakve grandiozne stvari u usporedbi s prvom generacijom Ryzen procesora, početna cijena se ne bi trebala puno razlikovati od početne cijene 1. generacije (u trenutku kad je prva generacija postala dostupna na tržištu). Recimo, AMD je Ryzen 7 1800X bio pušten u prodaju po cijeni od 500 USD, s time da mu je trenutna cijena oko 350 USD. Teško je da bi AMD Ryzen 7 2800X trebao koštati podjednako u trenutku pojavljivanja na tržištu.

 

Original price New price
Ryzen 1900X $549 $449
Ryzen 7 1800X $499 $349
Ryzen 7 1700X $399 $309
Ryzen 7 1700 $329 $299
Ryzen 5 1600X $249 $219
Ryzen 5 1600 $219 $189
Ryzen 5 1500X $189 $174
Ryzen 5 2400G $169
Ryzen 3 1300X $129
Ryzen 3 2200G $99

 

Sve u svemu – poboljšanja u pogledu povećanja radnog takta, bolje uštede energije i bolje kontrole rada procesora

Kada sve zbrojimo i oduzmemo i podvučemo razlomačku crtu, ono što znamo u vezi nove AMD Ryzen 2000 serije procesora je sljedeće: nova arhitektura, poboljšanje u pogledu kontrole radnog takta i povećavanja istog, poboljšana mogućnost ”overclockanja”, bolja ušteda energije, ali bez dodatnih jezgri.

Hoće li to korisnicima biti ”dovoljno” ili će ipak ostati pri ”staroj” Ryzen 1000 seriji, ostaje nam za vidjeti u nastavku godine. Ipak, ono u što smo gotovo sasvim sigurni jest to da nas niti ove godine AMD sa svojim proizvodima neće razočarati kao što nije niti prije godinu dana.

Piše: D.M.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.