Šta je islamska umjetnost?

Svetost džamije i Kur’ana ne dovodi se u pitanje, ali kada se islamskoj umjetnosti pristupa kao likovnom fenomenu, sakralnost dolazi u drugi plan.

Piše: Haris Dervišević

Suština u pristupu islamskoj umjetnosti jeste naglašavanje činjenice da je islamska umjetnost prije svega umjetnost, dok je sakralnost ili profanost likovnih formi podređena tome. Predmet ili arhitektonski objekat potpada pod okrilje islamske umjetnosti zato što oslikava njena estetska načela. Tako, na primjer, kada se aparaturom historije umjetnosti analizira Velika džamija u Damasku ili poznati Plavi Kur’an, oba djela uvrštavaju se u opus islamske umjetnosti zbog likovnosti i estetike, a ne zbog svetog prostora džamije ili časnih riječi Kur’ana. Sakralnost džamije i drugih umjetničkih oblika koji u središtu imaju duhovnost ne bi trebalo pretakati na ostale umjetničke izričaje. Svetost džamije i Kur’ana ne dovodi se u pitanje, ali kada se islamskoj umjetnosti pristupa kao likovnom fenomenu, sakralnost dolazi u drugi plan.

Više na Algoritam.net.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.