Šta konzumirati, a šta ne radi lakšeg posta u Ramazanu

Kako bi osoba što bolje i lakše ispostila ramazan jako je važno da zna šta treba, a šta ne konzumirati u ramazanu. Pa da krenemo redom:

SEHUR

Za sehur bi osoba trebala konzumirati veliku porciju istigfara. Najbolja salata koja uz to ide su iskrene suze pokajanja. Za desert, uzeti jednu obilnu porciju šukra.

U TOKU DANA

Post neće pokvariti ako u toku dana konzumiamo jednu ili više procija ibadeta, sadake, a pogotovo namaza. (Navest ćemo namirnice koje ne kvare post malo poslije).

IFTAR

Za iftar uzelti veliku porciju zahvalnosti Allahu (šukra), a ne bi bilo loše začiniti to sve sa dovom, jer ona daje poseban ukus i brojene su koristi od nje po osobu koja je konzumira. Sve to zaliti sa sokom nade i tevekkula.

NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI

Jako je važno da se tokom posta izbjegavaju sljedeće namirnice:
– jedenje mesa umrlog brata (ogovaranje),
– prepirke i svađe,
– meso učenih ljudi i drugih muslimana (napadanje njihove časti) i sl.

ZAČINI KOJE TREBA IZBJEGAVATI

Od najvažnijih začina koje treba izbjegavati su:
– ružne riječi,
-vrijeđanje,
– i mržnja.

NAMIRNICE KOJE NE KVARE POST

Važno je znati da ima stvari koje ne kvare post. Neke od njih su:
– zikr,
– šukr,
– nafile,
– lijepe rijeći,
– sadaka,
– učenje Kur’ana…

Ove namrinice se mogu unositi u neograničenim količinama i po kocenzusu (idžma’u) islamskih učenjaka – ne kvare post. Ako se to praktikuje, Allah post olakša. Da nam Allah olakša post i ukabuli.

Munir Zahirović, prof.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.