Stanovnici južnog i sjevernog Sandžaka granicu prelaze na 21 mjestu

Stanovništvo pograničnih opština Crne Gore i Srbije moći će da prelazi državnu granicu na 21 mestu van službeno otvorenih prelaza, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji su ranije potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije, odnosi se na stanovništvo u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

Pograničnim područjem koje uključuje opštine u Crnoj Gori, kako su objasnili u MUP-u, obuhvaćeno je 131 naselje, a u Srbiji 113 naselja.

Sporazumom je definisano i 21 mesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, koja su u potpunosti usaglašena od graničnih policija Crne Gore i Srbije.

Iz MUP-a Crne Gore su naveli da je posebna pažnja posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obe države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u nameri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.

Stanovništvu pograničnog područja obe države granične policije Crne Gore i Srbije izdavaće pograničnu propusnicu sa tačno navedenim mjestom na kojem mogu prelaziti državnu granicu.

“Granične policije Crne Gore i Srbije kontrolisaće prelaske državne granice u skladu sa zaključenim Sporazumom i svaka eventualna zloupotreba podrazumeva oduzimanje pogranične propusnice, pa ovakav način prelaska ne predstavlja opasnost za preduzimanje nezakonitih aktivnosti na granici”, ističu u crnogorskom MUP-u.

Autor: Srna

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.