Stepen do kojeg se najviše može približiti Allahu

Jahja bin Muaz rekao je: “Pobožnost je čuvanje tajni i odstranjivanje iz srca svega drugog osim Allaha, dž.š.”

Sehl bin Abdullah rekao je: “Allah, dž.š., u svakom trenutku gleda u srca Svoji robova. U čijem srcu nađe želju za nekim drugim mimo Njega prepusti to srce Iblisu da ovlada njime.”

Također je rekao: “Ko se svojim srcem približi Allahu, dž.š., iz njega se udalji sve drugo mirno Allaha, dž.š. Ko bude tražio Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, Allah, dž.š., učinit će ga zadovoljnim. Čije srce bude razmišljalo o Allahu, dž.š., On će sačuvati njegove ostale organe.

Također je rekao: “Nemoguće je da srce koje je osjetilo slast “jekina” (čvrstog uvjerenja) bude naklono prema nekom drugom mimo Allaha, dž.š. Nemoguće je da u srce uđe svjetlo, dok u tom srcu bude nešto čime Allah, dž.š., nije zadovoljan.”

Neko je upitan onome koje je djelo najbolje, pa je odgovorio: “Da se u osami čuvaš da spominješ ikog drugog mimo Allaha, dž.š.”

Salim bin Mejmun rekao je: “Okrenuli ste se od Allaha, dž.š., i svu svoju pažnju poklonili ste jedni drugima. Da ste se prema Njemu okrenuli, čuda bi vidjeli.”

Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi
Ibn Kajjim el-Dževzije, rahimehullah

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.