STIŽE NAM NAJDRAŽI GOST RAMAZAN 16. MAJA A EVO KAD JE BAJRAM I ŠTA TREBAMO IMATI NA UMU PRIJE POČETKA RAMAZANA

Braćo i sestre, na početku ovogodišenjeg mubarek mjeseca ramazana, trebamo imati na umu najvažniju činjenicu vezanu za naš život. Trebam imati na umu da je u ovom mubarek mjesecu počelo spuštanje Objave, a to znači da je početak upute islamskog ummeta bio u ramazanu, a uputa je najveća blagodat općenito i do nje se ne dolazi osim putem Objave, koja je počela u mjesecu ramazanu.

Ramazan je mjesec neizmjerne Allahove milosti prema muslimanima. On je mjesec pobjede muslimana u pravom značenju te riječi… pobjede nad šejtanom, pobjede nad strastima, pobjede nad grijesima, pobjede duše nad tijelom.

Mjesec posta Ramazana za sve vjernike islamske vjeroispovijesti počinje 16. maja, a Ramazanski bajram obilježava se 15. juna.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. To je mjesec u kojem je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur’ana.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu s Allahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebali posjećivati rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Allaha molimo da nas učvrsti na putu islama, da nas sačuva i zaštiti od negativnih posljedica smutnji i iskušenja, da nam podari bogobojaznost i uputi na činjenje dobrih djela, da nas učini istinskim postačima, onima kojima će na kraju ramazana biti oprošteni svi grijesi i koji će biti obradovani Džennetom. Amin!

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.