“ŠTO UČITE KUR’AN NAPAMET, ŠTO NE PRAVITE FABRIKE!?”

Ovakve optužbe je srcu teško i zapisati, koliko su to krupne riječi, ali zamislimo se malo nad stanjem takvih insana koji u vlastitoj vjeri vide svoj najveći problem.

Međutim, da ti ljudi malo više izučavaju svoju vjeru vidjeli bi da islam ne zabranjuje nauku, dapače.

Islam je doveo do naučne revolucije kako na Istoku, tako i na Zapadu, što priznaju svi objektivni istraživači. Ako učiš Kur’an i hadise, pa oni će te prvi podstaći da budeš dobar učenik, marljiv radnik, pošten poslovođa i efikasan menadžer.

Ako proučiš život Muhammeda, a.s., zapitat ćeš se da li je bilo produktivnijeg insana u historiji, jer je on za 23 godine aktivnog rada učinio više nego čitave generacije ljudi.

Ako uzmeš Kur’an, pa pročitaš prve riječi Objave: „Uči!“, zar ne vidiš da te podstiče da učiš, stječeš znanje, da budeš bolji?

Islam nije kriv što su muslimani nazadovali. Nažalost, veliki broj muslimana uopće ne znaju šta piše u Božijoj Knjizi, a kako će tek onda moći to primijeniti u praksi?

Samim udaljavanjem od Kur’ana, muslimani su se udaljli od korisnog znanja i rada, te su nazadovali. Lijek za ove probleme i sumnje jeste učenje i stjecanje korisnog znanja, a smanjenje besposlice.

Nemojte nikad dopustiti da neko potcjenjuje vaše učenje Kur’ana. Musliman treba poznavati i svjetovne znanosti, kao i prijašnji muslimani, ali nemojte da nam neko nameće komplekse od izučavanja naše vjere.

Kur’an će ti olakšati učenje svake nauke, ali ni s čim ne možeš Kur’an zamijeniti!

Nedim Botić, Preporod

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.