Stradanje Bošnjaka Sandžaka 1737. godine

Sandžak – Svaki novi rat Austrije i Rusije na jednoj, i Osmanske države na drugoj strani, pratili su proklamacije i ruskog i austrijskog cara. One su upućivane hrišćanskom stanovništvu na Balkanu, a prihvatali su ih pripadnici pravoslavne vjere u Crnoj Gori, Brdima i Starom Vlahu, a povremeno i Albanci katolici.

Oni najčešće nisu ratovali protiv osmanske države već domorodačkog bošnjačkog stanovništva, zadovoljavajući se pljačkom njihovih dobara i otimanjem njihovih teritorija.

Ova „vojska“, predvođena vojvodama i kneževima, u pratnji patrijarha i raškog episkopa, ponovo je palila i žarila po Novom Pazaru, Bihoru, Rožaju, a njeni dijelovi stigli su do Bijelog Polja, Brodareva i Prijepolja. U manastirskim spisima i drugim izvorima, ostala su svjedočenja o počinjenim zločinima.

Ustanici „udariše sami na Bijelo Polje i porobiše i popališe sve turske kule i predadoše maču Turke od Brodareva do Prijepolja. I ponovo je spaljen Novi Pazar.

Staniša Marković Mlatinuša, koji je predvodio jedinice Starog Vlaha, u svom pismu patrijarhu Arseniju Čarnojeviću IV i knezu Atanasiju Raškoviću 10. 7 1737. godine, pisao je:

Dignite vaše ljude te udrite na Sjenicu kada mi udarimo na Novi Pazar.

Autor: prof. dr. Admir muratović

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker