Stradanje Bošnjaka Sandžaka 1737. godine

Sandžak – Svaki novi rat Austrije i Rusije na jednoj, i Osmanske države na drugoj strani, pratili su proklamacije i ruskog i austrijskog cara. One su upućivane hrišćanskom stanovništvu na Balkanu, a prihvatali su ih pripadnici pravoslavne vjere u Crnoj Gori, Brdima i Starom Vlahu, a povremeno i Albanci katolici.

Oni najčešće nisu ratovali protiv osmanske države već domorodačkog bošnjačkog stanovništva, zadovoljavajući se pljačkom njihovih dobara i otimanjem njihovih teritorija.

Ova „vojska“, predvođena vojvodama i kneževima, u pratnji patrijarha i raškog episkopa, ponovo je palila i žarila po Novom Pazaru, Bihoru, Rožaju, a njeni dijelovi stigli su do Bijelog Polja, Brodareva i Prijepolja. U manastirskim spisima i drugim izvorima, ostala su svjedočenja o počinjenim zločinima.

Ustanici „udariše sami na Bijelo Polje i porobiše i popališe sve turske kule i predadoše maču Turke od Brodareva do Prijepolja. I ponovo je spaljen Novi Pazar.

Staniša Marković Mlatinuša, koji je predvodio jedinice Starog Vlaha, u svom pismu patrijarhu Arseniju Čarnojeviću IV i knezu Atanasiju Raškoviću 10. 7 1737. godine, pisao je:

Dignite vaše ljude te udrite na Sjenicu kada mi udarimo na Novi Pazar.

Autor: prof. dr. Admir muratović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.