Strast ili istinska ljubav?

Gledam statuse ove naše omladine o svojim “simpatijama” – “moje sve”, “moj život”, “moj dunjaluk”, “moja sreća”, a kada se uzmu, ne mogu ni godinu dana izdržati zajedno. Zašto je to tako? Po meni, postoje tri ključna razloga: prvi je, brkanje između strasti i ljubavi, strast je kratoktrajna a ljubav je trajna kategorija. To što se dešava prije braka, u većini slučajeva je strast, koja istini za volju predstavlja važan ali ne i jedini segment ljubavi, a ne istinska ljubav, jer je istinska ljubav mnogo više od strasti, ona je i poštovanje, i razumijevanje, i pomaganje, i strpljivost, i upornost. Ljubav opstaje u braku, ako je on utemeljen na svim ovim značenjima, a urušava se ako je utemeljena isključivo na strasti.

Drugo, prije braka ne postoje nikakve obaveze i odgovornosti, dok brak počiva i opstoji na pravima, obavezama i odgovornosti. Brak, tako shvaćen, potvrđuje i jača ljubav i vezu, ako je ona iskrena, ili je ruši u njenim temeljima, ako je neiskrena.

Treće, ljubav, strast i ispoljavanje najintimnijih osjećaja imaju pravi efekat i Božiji blagoslov isključivo u braku, i onaj ko ih “okusi” prije braka, uglavnom ih izgubi u braku, jer je Božiji zakon da haram, a svako ispoljavanje intimnosti prije braka je haram, ne može donijeti hajr i sreću. Zato omladino, ukoliko želite iskusiti pravu i neprolaznu ljubav, koja u sebi nosi sva ona uzvišena značenja spomenuta u Kur’anu i hadisu (samilost, poštovanje), potražite je u islamskom braku.

Mr. Imamović Semir

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.