Strujno umrežavanje: Razvucite mrežu preko struje sa powerline adapterima

Pored bežičnih i klasičnih žičnih mreža, na raspolaganju vam je i još jedan način umrežavanja. Riječ je o umrežavanju preko električne mreže sa tkzv. powerline adapterima. Jednostavno spojite računala u postojeće utičnice za struju i pustite ih da podatke razmjenjuju električnim žicama.

Ovakav način umrežavanja ima neke prednosti nad ostalima – nema potrebe za razvlačenjem mrežnih žica po čitavom stanu i ne morate brinuti o dosegu bežičnog signala, no bit će vam potrebna dodatna oprema.

Što vam je sve potrebno?

Za umrežavanje preko električne mreže potrebni su vam powerline adapteri koji se priključuju u zidne strujne utičnice. Ti adapteri na sebi imaju klasični žični [Ethernet) priključak ili USB priključak u koji ćete spojiti običan mrežni kabel ili USB kabel i tako ih povezati s računalima ili drugom mrežnom opremom.

powerline adapter kit D-LINK DHP-P601AV
Powerline adapter kit D-LINK DHP-P601AV, gdje dobijete 2 komada, košta oko 500kn

Ovi adapteri, poput D-Linkovog DHP-302, obično se nabavljaju u parovima (D-Link Starter Kit D-LINK DHP-P601AV), no možete ih kupiti i zasebno ako trebate umrežiti dodatne uređaje. Prilikom kupovine ovakvih uređaja pripazite na to da podržavaju HomePlug standard.

Riječ je o industrijski prihvaćenom standardu za strujno umrežavanje koji jamči određenu razinu performansi i kompatibilnost među uređajima različitih proizvođača, lako s ovakvim adapterima možete povezati sve uređaje u mreži, oni se obično upotrebljavaju za spajanje dva dijela mreže u različitim prostorijama.

Primjerice, imate nekoliko umreženih računala u radnoj sobi i želite ih spojiti s umreženim uređajima u dnevnom boravku – umjesto da razvlačite žice od jedne do druge prostorije, bit će dovoljno spojiti dvije mreže pomoću HomePlug adaptera.

strujna mreža

Kako postaviti strujnu mrežu?

Za razliku od većine ostalih mrežnih uređaja korištenje strujnih adaptera ne zahtijeva nikakvo detaljno konfiguriranje. Jednostavno ih spojite u struju, na njih spojite računala ili druge uređaje i preostaje vam samo još jedan korak – pokrenuti konfiguracijski program na računalu koji će ih automatski pronaći na mreži i konfigurirati.

Preporučljivo je da nakon toga još promijenite postavljenu lozinku (u slučaju da netko drugi u zgradi koristi iste uređaje) i to je to. Prilikom postavljanja ovakve mreže pripazite na to da su svi adapteri spojeni u utičnice koje su na istoj strujnoj fazi – u suprotnom, neće raditi.

Propusnost HomePlug veze iznosi 189 megabita po sekundi, odnosno brža je od klasičnog Etherneta (100 Mbit/s) i bežičnog umrežavanja (11-108 Mbit/s, ovisno o standardu), ali sporija od gigabitnog Etherneta (1.000 Mbit/s).

Na tržištu postoje i neke starije, sporije verzije ovog standarda. Prilikom kupovine pripazite na to da svi adapteri koje kupujete rade na istoj brzini, u suprotnom ih nećete moći povezivati.

Dobro je znati:

Trenutno postoje dvije vrste uređaja koje podržavaju brzine prijenosa podataka od 85 Mbps i 200 Mbps no oni za sada ne ostvaruju međusobnu kompatibilnost. Preporuča se voditi računa o tome da su svi uređaji unutar istog brojila električne energije. Maksimalni broj ovih uređaja u jednoj radnoj grupi je 12.

Izvor: pcchip.hr/Piše: S.M.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.