Sud BiH odbio prijedlog za pritvor, Atif Dudaković i ostali pušteni na slobodu

Svih 13 uhapšenih pripadnika 5. korpusa danas iza 18 sati izašli su iz pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegovine, a nakon što je sudija za prethodni postupak Darko Samardžić odbio predložene mjere pritvora koje je tražilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odnosno postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović.

Osim generala Atifa Dudakovića, u ovom predmetu su još i Ekrem Dedić, Ibrahim Šildedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zgojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ejub Korjenić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pripadnike 5. korpusa ispred Suda BiH su dočekali brojni novinari i članovi porodica i prijatelji. Neki advokati su najavili da će se vjerovatno žaliti i na mjere zabrane koje su izrečene u ovom slučaju.

Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Nadarevića, je u izjavi novinarima kazao da se neće žaliti na mjere zabrane, jer smatra da je Sud ipak postupio korektno i da nema potrebe da se žali u ovom slučaju.

– Mjere zabrane prihvatljive su za odbranu i nisu restruiktivne. Odnose se na zabranu komunikacije osumnjičenika sa pripadnicima 5. korpusa koji su sudjelovali u akciji “Sana 95”. Druga mjera odnosi se na zabranu komuniciranja sa medijima i javne nastupe na tu temu. O drugim pitanjima general Dudaković i osumnjičenici mogu govoriti sa medijima i na javnim skupovima – rekao je Crnalić.

Pojasnio je da neće ulagati žalbu na odluku o mjerama zabrane, “ne zato što smatram da su ove mjere potrebne, nego zato što mislim da je Sud u ovom predmetu korektno postupio pa ne želim izazivati vraga”.

Također, kazao je da mu više nije potrebno očitovanje Suda u vezi sa zahtjevom za medicinsko vještačenje generala Dudakovića zato što će on sada imati priliku otići ljekaru i liječiti se.

Na pitanje može li se Dudaković pojaviti na skupu podrške koji se sutra organizira u Bihaću, Crnalić je rekao da ne može.

Također, pojasnio je da istraga i dalje traje jer optužbe još nema, a koliko će Tužilaštvu trebati vremena da pripremi optužbu, to odbrani, kaže, nije poznato.

faktor.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.