Susret sa Allahovim Evlijom

Poznajem Egipćanina koji je obavio hadž u svojoj mladosti, prije 32 godine. On je u to vrijeme putovao u vozilu sa devet sjedišta. Na prednjim sjedištima nalazili su se čovjek i žena. Iza njih je bila starica, koja je zbog prenatrpanosti,bila u veoma nezgodnom položaju,a njeno godište i stanje tijela nisu činili situaciju nimalo boljom.

Dakle, čovjek kojeg poznajem pokušavao je da ubijedi čovjeka koji je sjedio naprijed da zamijene sjedišta sa staricom tako da ona sjedne naprijed. On je odbio, ali je ovaj nastavio da ga ubjeđuje sve dok na kraju nije pristao. Muž je prešao na zadnje sjedište, a starica naprijed. Kad se starica opustila i kad je već mogla protegnuti noge rekla je ovom čovjeku, na svom lokalnom dijalektu, sljedeće: „Da te Allah ne spriječi da obaviš hadž svake godine“.
Ovaj čovjek obavlja hadž svake godine, i poznajem ga toliko- već 32 godine. Otkad mu je proučila dovu on je obavio 32 hadža! Nekada se približi nova godina i vrijeme hadža, ali on nema novca niti čak namjere da obavi hadž. Ali ipak, bez ikakve najave, on je pozvan na hadž zahvaljujući dovi te žene.

Ali, r.a., je kazao: “Allah je sakrio dvoje u dvoje: Sakrio je Svoje zadovoljstvo u dobrim djelima, pa ne znaš koje dobro djelo čini Allaha zadovoljnim i sakrio je Svoje evlije među ljudima pa ne znaš ko je od robova Allahov evlija“.

Pouka je sljedeća: radi dobra djela i nastoj da budu isključivo zarad Allahovog zadovoljstva. Možda ćete uraditi nešto za nekoga ko je nepoznat među ljudima-što je svakako bolje- a njegove dove se primaju. Zauzvrat, ta osoba će doviti za vas i napredak vam je zagrantovan sve dok ne znate odakle dolazi. Međutim, Alllah vas je obasuo Svojom milošću i olakšao vam put da postignete svoj cilj. Da nam Allah omogući da postignemo ono što On voli kroz naša dobra djela.

Isječak iz predavanja šejha Saliha el-Megamisija

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.