Sve više pijanih vozačau Crnoj Gori, oduzeto skoro deset hiljada dozvola

Izvor: cdm.me

Tokom 2017. godine u Crnoj Gori je 11.187 osoba upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola, što je čak 15 odsto više nego godinu ranije. U prošloj godini evidentirano 5.678 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginule 63 osobe, a povrijeđeno 2.648, a oduzeto je skoro deset hiljada vozačkih dozvola.

“Po pitanju najznačajnijih parametara bezbjednosti saobraćaja tokom 2017.godine, na crnogorskim putevima smrtno su stradale 63 osoba što predstavlja smanjenje od 3,1 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je u saobraćajnim nezgodama stradalo 65 osoba, dok je broj teže povrijeđenih 465, što predstavlja povećanje od 1,5 odsto, u odnosu na perthodnu godinu”, navodi se u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2017. godinu koji je prekjuče razmatrala Vlada.

Saobraćajna policija je kontrolisala 333.756, a neispravnih je bilo 11.790. Zabrinjava podatak da je prošle godine vozilom upravljalo 11.187 osoba pod uticajem alkohola, što je čak 15 odsto više nego 2016. Alkotestirano je 67.769 vozača, od kojih je pod uticajem alkohola nađeno 11.187, dok su 454 vozača odbila alkotestiranje.

“Od ukupnog broja kontrolisanih vozila, 11.709 je isključeno iz saobraćaja, dok je na kontrolni tehnički pregled poslato 880 vozila. Službenici saobraćajne policije su u istom periodu podnijeli 16.297 prekršajnih prijava, izdali 157.368 naloga za plaćanje novčanih kazni, podnijeli 19.165 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i privremeno oduzeli 9.665 vozačkih dozvola”, piše u Vladinom dokumentu.

U 2017.godini registrovano je 179.270 prekršaja iz oblasti saobraćaja, i to najviše zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa-50.685, upravljanja neregistrovanim vozilom, 12.214, kao i već navedene vožnje pod dejstvom alkohola-11.187. Značajan broj prekršajnih prijava podnijet je protiv nesavjesnih vozača i zbog prekoračenja brzine-9.778, neposjedovanja vozačke dozvole prilikom kontrole-7.775, korišćenja telefona u vožnji-2.949.

I pored porasta broja saobraćajnih nezgoda, teže povrijeđenih osoba, porasta broja alkoholisanih vozača, Vlada je kao zadovoljavajuće ocijenila stanje bezbjednosti saobraćaja tokom 2017. godine.

Iz Vlade zadovoljavajuću ocjenu obrazlažu smanjenjem broja smrtno stradalih osoba u odnosu na prethodnu godinu, kao i zbog činjenice da se broj smrtno stradalih učesnika u saobraćaju nalazi u okviru preporuka Evropske komisije za zemlje jugoistočne Evrope (tj. broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama nije veći od 10 na 100.000 stanovnika).

“Ono što smatramo bitnim istaći je da se u pogledu broja saobraćajnih nezgoda ne radi o povećenju ukupnog broja, već o povećanju broja saobraćajnih nezgoda za koje je uviđaj radila saobraćajna policija. Ovo iz razloga što je za veliki broj saobraćajnih nezgoda sa manjom materjalnom štetom sačinjen Evropski izvještaj i podaci o njima se ne vode u evidencijama Uprave policije, već u evidencijama osiguravajućih društava”, naglašeno je u Izvještaju o bezbjednosti drumskog saobraćaja.

Nameće se i pitanje-zbog čega nisu postignuti bolji rezultati. U Vladi imaju objašnjenje za to.

Naime u Izvještaju je posebno naglašeno da opremljenost saobraćajne policije još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, kao i da veliki problem u radu predstavlja nerealizovanje projekta stacionarnih sistema čija se realizacija odlaže već nekoliko godina zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Osim toga navodi se i da rad saobraćajne policije značajno opterećuje svakodnevno obavljanje zadataka koji nijesu u blisko povezane sa bezbjednošću saobraćaja, i to su vrlo česta angažovanja na pratnji vanrednih transporta, obezbjeđenje trasa za štićene ličnosti, obezbjeđivanje javnih skupova kao i sportskih i kulturnih manifestacija, višednevna angažovanja nakon izvršenja teških krivičnih djela, pružanje asistencija, uručivanje poziva i raznih pismena strankama u postupku, sprovodnička djelatnost, kao i drugi zadaci koji značajno opterećuju ionako limitirana tehnička sredstva, ljudske resurse i gorivo za vozila.

“Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja je u prethodnih pet godina uložio značajane napore na poboljšanju zakonitosti rada stanica za tehnički pregled vozila, prvo kroz unapređenje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, a potom i kroz uvođenje novih tehnologija u kontroli rada stanica za tehnički pregled vozila, kao što je uvođenje video nadzora nad radom stanica, što je imalo za posljedicu poboljšanje tehničke ispravnosti vozila koja učestvuju u saobraćaju u prethodnoj godini”, zaključuje se u Izvještaju.

U Vladi smatraju i da su gotovo svakodnevne kontrole zakonitosti rada stanica za tehnički pregled vozila značajno uticale na uvođenje discipline u ovoj oblasti.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.