Tahriru-Šam i Ahraru-Šam implementirali ključnu tačku mirovnog sporazuma

Grupa Tahriru-Šam (HTS) i savez kojeg predvodi Ahraru-Šam (JTS) prije dva dana započeli su provođenje četvrte tačke mirovnog sporazuma koji je postignut pod pokroviteljstvom šejha Abdullaha el-Muhejsinija i Ebu Muhammeda es-Sadika, a nakon dvomjesečnih međusobnih borbi.

Četvrta tačka sporazuma se odnosi na oslobađanje zatvorenika, a predstavnik pregovaračkog tima JTS-a Ahmed Šami potvrdio je za medijsku mrežu Nidaa-Surija da je većina zatvorenika oslobođena, ističući kako je Tahriru-Šam oslobodio 149 članova JTS-a i 37 članova jedinice Sukuri-Šam, te kako su JTS i Sukur oslobodili 220 članova Tahrira.

Također, Tahriru-Šam je oslobodio JTS-ovog komandanta Ebu Azzama Sarakiba.

Tahriru-Šam (HTS) i Džebhetu Tahriru-Surija (JTS) dogovorili su pronalaženje mehanizma za rješavanje pitanja nekolicine ostalih zatvorenika posredstvom šejha Omera Huzejfe koji je generalni pravnik u grupi Fejleku-Šam.

Lideri HTS-a i JTS-a prošle sedmice su dogovorili okončanje međusobnih sukoba. Sporazum uključuje zaustavljanje hapšenja, otvaranje cesta, uklanjanje kontrolnih punktova, oslobađanje zatvorenika u određenom vremenskom okviru, kao i okončanje napada i kritika u medijima.

Nakon što su dvije strane implementirale tačku koja se odnosi na pitanje zatvorenika, može se reći da su sve tačke sporazuma uglavnom realizovane.

(Vijesti iz Sirije)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.