Tehnologija i gadgeti kojih vjerojatno neće biti u 2018. godini

pcchip.hr

Svijet tehnologije funkcionira na sličan način na koji funkcionira i prirodni svijet, neke stvari ostaju, dok neke izumiru jer postaju u većoj ili manjoj mjeri nepotrebne. Slično je i s tehnologijom, ali i sa svijetom u kojem živimo.

Navike vezane uz kupovinu, društveni trendovi, ono što smo jučer voljeli, a što danas više ne volimo kao i trendovi usmjereni ka novitetima usmjerenima na boljitak društva u cijelosti, sve to ostavlja danak i na tehnološke gadgete i na nas same. Kao što samo već rekao, nešto za što se prije pet godina smatralo kako je novo i nešto što nam je neophodno danas je već zastarjelo.

To se najviše vidi kod tehnoloških pomagala i uređaja kao što su pametni telefoni ili računala gdje će vam gotovo svaki korisnik reći kako je pametni telefon od recimo 2012. godine danas ”star”.

No to pravilo ne vrijedi samo kada se govori o pametnim uređajima, računalima i sličnome. Ovo pravilo vrijedi i kada govorimo o nekim drugim stvarima, kao što su servisi za pružanje usluga, internetske stranice određenog tipa ili internet kao takav općenito.

S obzirom kako nam je ova godina kalendarski zamalo došla do kraja i kako nam se sve više približava nova 2018., a s njome i nove stvari koje nas u toj godini čekaju i očekuju (vjerojatno), vrijeme je da nešto kažemo o tome što je ono što bi moglo nestati ili što bi se moglo prestati koristiti u 2018. Jedna od stvari koje su recimo ”nestale” ili su se prestale koristiti u ovog godini bili su Windows pametni telefoni. Što je ono što bi moglo ”nestati” ili se jednostavno prestati koristiti u idućoj godini?

  1. Essential pametni telefon

Unatoč tomu što su Essential pametni telefoni osmišljeni od Andyja Rubina trebali tek ostvariti svoj puni potencijal, teško da će to biti tako. Ove godine projekt Rubinova pametnog telefona sa novim i nikad viđenim modularnim pristupom je već ”pao” za oko 200 USD. Razlozi?

Uređaj jednostavno nije dovoljno dobro primijećen i prihvaćen od strane korisnika. Je li riječ o lošem uređaju? Ne možemo reći da jest. Ali ono što svakako jest istina kada govorimo o Essential pametnim telefonima jest to da njihov potencijal nekako nije ”do kraja” obuhvaćen.

Ako je suditi prema onome kako posao ide (ili bolje rečeno, kako ne ide), možemo pretpostaviti to kako će Essential pametni telefoni u potpunosti nestati u 2018. godini.

Initial Coin Offering

  1. ICO-si ili Initial Coin Offering

ICO ili Initial Coin Offering je nešto što se vrlo brzo, u vrlo kratkom vremenu proširilo internetom poput požara. U početku nešto poput alternativnog načina uplaćivanja novca, ICO je svojim korisnicima donio zaradu od otprilike 3 milijarder USD (podaci vrijede dosad u ovoj godini).

No ono što se isto tako otkrilo u vezi ove vrste novčića jest to da njihovo korištenje može biti jednom riječju svakakvo. Iako su neki od ICO-a autentični, kasnije se otkrilo to kako je velik broj njih bio u stvari lažan novac koji svojim korisnicima ipak nije donio nikakvu zaradu.

Recimo Tezos, jedan od vrlo cijenjenih ICO-sa je danas predmet sudskog postupka. Kakva je budućnost ICO-sa teško je trenutno za reći. Ipak, kako to obično biva sa stvarima koje se brzo ”zapale” da one isto tako brzo i ”izgore” vrlo je vjerojatno kako će se slično to dogoditi i sa ICO.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

  1. iPod-ovi

Sjećate li se kada je iPod tek postao dostupan na tržištu? Svi oni koji su tada bili ponosni vlasnici ovog ”standalone” glazbenog playera su tada biliu manjini. Danas je situacija ipak drugačija. Ipak, čini se kako će naš dragi Apple sljedeće godine prestati proizvoditi iPod.

Već ovoga ljeta tvrtka je prestala proizvoditi nano i shuffle linije tako da je zasad trenutno iPod Touch posljednji MP3 glazbeni player koji još uvijek ”stoji”, iako vrlo vjerojatno ne zadugo. Razlozi? Tko još koristi standalone player za glazbu kad imamo mogućnost svu našu glazbu ili slušati izravno sa iPhoneova (ili Android uređaja, ako imate Android pametni telefon) ili ju jednostavno možemo ”streamati” sa interneta.

Jednostavno odemo na You Tube i kliknemo na onu pjesmu koju želimo slušati i to je to. S obzirom na to kako je dostupnost interneta danas puno šira nego što je to bilo prije pet i više godina (pogotovo u Hrvatskoj), samim time iPodi postaje vrlo zamjenjiv i- nepotreban.

 

AMAZON GOSve ono što se nađe nasuprot Amazonu

Amazon je danas sveprisutan. Koristi ga sve veći broj korisnika. Opet, ovo je nešto što je povezano sa sve većom dostupnošću interneta, tako da danas svi oni korisnici koji imaju računala i barem nekakva znanja mogu otići na Amazon i ondje kupiti nešto.

S obzirom na sve veću prisutnost interneta u našm životima, samim tim sve veću prisutnost dobivaju i raznorazni internet servisi. Jedan od njih je svakako Amazon (eBay se tu isto tako vrlo blizu nalazi). Ako živite u zapadnim zemljama, pogotovo ako ste u SAD-u ili Kanadi, preko Amazona si čak možete i naručiti gotovu hranu koja vam može doći izravno na kućnu adresu.

Ovo još nije zaživjelo u Hrvatskoj (barem ne koliko je meni poznato), ali to ne znači da ubrzo neće. Samim time Amazon je postao i ostao jedan od najsnažnijih internet servisa na svijetu. Sve ostalo može stati iza. I ostati ondje.

Snapchat naočale 2

Snapchat naočale

Tko se sjeća Snapchat naočala? Oni koji su imali priliku koristiti ih znaju koliko su one bile cool i jednostavne za korištenje. Samo ih stavite i preko njih možete chatati koristeći Snapchat. Ipak, iako se nama čini kako je sa Snapchat naočalama ”sve OK” to baš i nije tako.

Ako pogledamo financijska izvješća tvrtke vidjeti ćemo kako tvrtka posluje sa gubitkom od gotovo 40 milijuna USD. To znači da postoje na stotine tisuća neprodanih naočala koje čekaju na svoje kupce kojih vrlo vjerojatno neće nikada ni biti. Promašena investicija? Neiskorišteni potencijal? Možda.

usisavač robot

Ručni usisivači

Malo pomalo, polako ali sigurno dolazi vrijeme kada će roboti preuzeti ovaj svijet. Ne znam ostvaruje li se to polako scenarij iz Terminatora u kojemu ćemo se morati boriti za vlastiti opstanak, ali ono što je svakako sigurno jest to da robotizirani gadgeti polako preuzimaju sve veći broj poslova koje smo do jučer mi obavljali.

Jedan od tih poslova je i usisivanje. Danas na tržištu postoji sve više i više usisivača ”na baterije” ili na struju koji ”sami” rade sav posao. Hoće li usisivači ”na ruku” u potpunosti nestati u 2018. godini? Vjerojatno ne u potpunosti, ali će se njihova upotreba zasigurno još više povećati.

Skype for BusinessBye-bye Skypeu za posao i Wunderlistu

Microsoft je već ranije potvrdio informaciju vezanu uz konačno raspuštanje Skype podrške za posao (Skype for Business) kao i Wunderlist. Umjesto toga, poslovna verzija Skypea biti će zamijenjena mogućnošću uspostavljanja video-poziva kao dio Microsoft Team-a dok će Wunderlist biti zamijenjen u korist novog Microsoftovog servisa koji će se zvati To-Do.

Piše: I.H.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.