Thaci: Nema podjele Kosova, nego korekcije granica

Predsjednik Kosova naveo da je u toku 'završna faza dijaloga sa Srbijom'.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da su lažne vijesti o podjeli Kosova, odnosno da podjele neće biti, ali da će biti korekcije granica.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini, a navodeći da je u toku “završna faza dijaloga sa Srbijom”, rekao da je malo vjerovatno da će biti rasprave o podjeli Kosova, “a kamoli da se tako nešto ostvari”, ali da će biti korekcije granica, kako sa centralnom Srbijom, tako i sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Kako su prenijeli Zeri i RTK2, Thaci je lažnim nazvao izjave o podjeli, te poručio: “Uvjeravam vas da nećemo da dozvolimo da se o tome razgovara, a kamoli da se neko složi sa podjelom Kosova”.

Postići sporazum što prije

“Postoje glasine koje kažu da nije vrijeme za razgovor, nije vreme za sporazum, mislim da je suprotno. Moramo što je prije moguće da postignemo sporazum, tako da dođe do recipročnog priznanja”, rekao je Thaci i dodao: “Dovoljno smo kasnili u historiji, ali ne smijemo zakasniti za budućnost”.

On je kritizirao političke partije zbog izostajanja šireg konsenzusa u vezi sa završnom fazom dijaloga sa Srbijom.

Komentirajući činjenicu da ga opozicija ne prihvata kao glavnog pregovarača, on je ocijenio da se “ne treba fokusirati na linč, već na objedinjavanje političkog spektra na Kosovu”.

Kritizirao je partije i zbog toga što je zbog takvog njihovog stava u međuvremenu izgubljeno vrijeme za viznu liberalizaciju, ali i za formiranje kosovske vojske.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.