Tor Messenger – nov i sigurniji chat servis

Što je ono što gotovo svaki korisnik želi vidjeti kod messengera ili servisa za komunikaciju putem chata, dopisivanja ili video-poziva? Osim pouzdanosti i činjenice da se komunikacija odvija kako treba, to jest da nema netragom nestalih poruka koje smo poslali, a koje nikada nisu stigle do svog odredišta, odnosno do primatelja, još jedna stvar oko koje vrlo velik broj korisnik isto tako vodi računa jest sigurnost.

Iako danas imamo pohvalan broj solidnih i recimo to tako- kvalitetnih servisa za chat i internet komunikaciju (od kojih je recimo Facebook sa svojim Messengerom vjerojatno na prvome mjestu), sigurnost još uvijek nije tako dobro pokrivena ili barem ne u omjeru u kojem bi trebala biti.

To bi se uskoro trebalo promijeniti i to dolaskom Tor Messengera. Navodno se radi o vrsti chat servisa koji bi trebao biti, što se tiče sigurnosti na puno boljoj razini od svih servisa za internet komunikaciju koje zasad znamo. O čemu se točnije radi te za koje platforme će biti dostupan Tor Messenger – saznajte u nastavku.

Što je Tor Messenger i po čemu se razlikuje od drugih sličnih servisa za komunikaciju

Tor Messenger je takva vrsta messengera koji unutar sebe ima ugrađenu podršku za nekoliko popularnih protokola. Osim toga, Tor Messenger koristi i svoju vlastitu mrežu koju onda koristi svaki puta kada se korisnici dopisuju i kada jedni drugima šalju poruke. S obzirom da Tor Messenger koristi vlastitu mrežu, to onda znači i da messenger koristi vlastite sustave osiguranja i osiguravanja korisnika, što bi (barem u teoriji) korisnicima trebalo pružiti još više zaštite nego što je to bio prije slučaj kod ostalih messengera ili chatova.

Ono što trebamo uzeti u obzir jest da je Tor Messenger još uvijek u svojevrsnoj Beta fazi izrade. To znači da bi bilo nepravedno kada bismo očekivali da će Tor Messenger raditi podjednako dobro i stabilno kao ostali messengeri. Kao i za sve u pogledu tehnologije, tako je situacija i kod chat servisa – trebati će proći određeno vrijeme dok se program ne perfekcionizira i dovede do onog stupnja funkcionalnosti koji će značiti da je program stabilan onako kako treba biti.

Ono što je dobro u cijeloj Beta fazi priči jest to što je Tor Messenger ”open source” program. To znači da svaki korisnik ima mogućnost sam iskušati program i prijaviti sve one greške i bugove na koje prilikom isprobavanja naiđe. Ako ste u mogućnosti probati novi messenger i ako volite raditi u ”open source” programima – zašto ne? Možda baš vi pomognete unaprijeđivanju nečega što bi za mjesec-dva ili par mjeseci moglo postati kao novi, revolucionaran i možebitno najbolji chat servis uopće.

tor-messenger-za-mac-linux-i-windows-1

Dostupnost Tor Messengera s obzirom na platforme

Tor Messenger je trenutno dostupan za nekoliko platformi: Windows, Mac i Linux. Mi ćemo u ovome članku nešto više reći o Windows i Linux verziji messengera, s time da Mac korisnici mogu pronaći ”.dmg” izravno na internetskoj stranici Tor Messengera.

Ako imate Windows OS, idite na stranicu sa koje možete skinuti Tor Messenger i odande skinite najnovije izdanje Tor Messengera. Datoteku koju ćete skinuti biti će u .exe obliku tako da ćete Tor Messenger vrlo lako instalirati na vaše računalo, nevezano uz to koji Windows operativni sustav vaše računalo ima u sebi instaliran. Kliknite na .exe ekstenziju i nakon toga slijedite upute  koji će vas usmjeravati u to akko instalirati Tor Messenger na mjesto i na lokaciju na koju vi želite.

Ako pak imate Linux OS, prva stvar koju trebate znati jest ta da Tor Messenger za Linux nije zapravo instalacijska datoteka kakvu obično poznajemo.  U stvari više se radi o Tor internetskom pregledniku, ako ste upoznati s njime. Idite na dio internetske stranice sa koje možete skinuti Tor na vaš Linux OS i učinite to.

Nakon što ste datoteku skinuli sa internet stranice, raspakirajte datoteku. Kako ćete je raspakirati i kojim programom ovisi u cijelosti o tome kaav program za raspakiravanje imate instaliran na vašem računalu. Popularni su naravno Win ZIP i Win RAR. Ako niste sigurni, otvorite terminal i ondje upišite naredbu koja stoji dolje:

tar xJpf ~/Downloads/tor-messenger.tar.xz

Ova naredba će raspakirati datoteku u direktoriju koji je određen kao direktorij u kojemu su smještene skinute datoteke (koji se još naziva i Downloads).

Da biste pokrenuli Tor Messenger ono što trebate učiniti jest kliknuti na ”.desktop” datoteku koja se nalazi unutar raspakirane datoteke koju ste skinuli. Ako želite možete kreirati i prečac na prvom zaslonu vašeg računala radi lakšeg pronalaska i snalaženja s Tor Messengerom.

tor-messenger-1

Prvo pokretanje Tor Messengera

Nakon što prvi puta pokrenete Tor Messenger, pokazati će vam se prozor koji je po mnogočemu sličan prozoru koji vam se može pokazati kada prvi puta pokrenete Tor internetski preglednik. Unutar ovog prozora možete konfigurirati Tor Messenger, namjestiti zaobilaženje različitih restrikcija i ograničavanja i sl.

Možete i kliknuti na ”normalno” ili uobičajeno postavljanje što će pokrenuti uobičajeni instalacijski postupak.

Spajanje na korisnički račun

Nakon što ste uspješno instalirali Tor Messenger sljedeći korak, baš kao i kod svakog drugog servisa za internet komunikaciju jest postavljanje (ili sinkronizacija) jednog ili više korisničkih računa. Sve dostupne protokole za kreiranje i usklađivanje s Tor Messengerom možete vidjeti unutar Tor Messengera i to ako kliknete i odete pod korisničku podršku za Tor Messenger.

Nakon što se odlučite na odabir jednog od protokola, ono što dalje možete učiniti jest ili da se ulogirate postojećim Tor Messenger korisničkim računom ili (ono što nama ovdje treba) da kreirate Tor Messenger korisnički račun nakon čega trebate napraviti ”Sign up.” Isto tako, baš kao i svaki drugi messenger i Tor Messenger će jednom nakon što ste upisali svoje podatke, zapamtiti ih tako da svakim idućim uključivanjem Tor Messengera više nećete trebati ići na ”Sign up” već će biti dovoljan samo uobičajeni ”Log in.”

Ovo bi u stvari bilo sve. Iako je Tor Messenger još uvijek u svojoj Beta fazi izrade, ono što je dobro za vidjeti jest kako smo možda na putu ka otkrivanju novog messengera koji bi mogao unijeti pomutnju u dosadašnje messengere, koji unatoč tomu što ih korisnici vole, nikako nisu sigurni do one mjere do koje bismo mi voljeli i htjeli da budu.

Piše: I.H.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.