Tragom ljudskih sudbina “NURČOVA ZLATNA ZBIRKA”

Nurčo Baždar, slepi telefonista iz Sjenice, atletičar svjetskog glasa, sakupio je zbirku od 12 medalja – 9 zlatnih i 3 srebrne osvojenih na međunarodnim takmičenjima u raznim atletskim disciplinama za slijepe.

Nurčo Baždar, slepi telefonista iz Sjenice, atletičar svjetskog glasa, sakupio je zbirku od 12 medalja – 9 zlatnih i 3 srebrne osvojenih na međunarodnim takmičenjima u raznim atletskim disciplinama za slijepe.

Osjećao se miris zelene trave sa koje se tek skinula rosa. U paraboli luka kuda su padali Sunčevi zraci prostiralo se široko Peštersko polje. A trinaestogodišnji dječak Nurčo, radoznao i maštovit, tražio je nešto po travi, igrao se i bacao kamenčiće među kojima je bio i jedan upaljač od ručne bombe.

Zagilicalo je dječaka? Odmjeravao ga je i preturao iz ruke u ruku. Put do jednog povećeg kamena bio je njegov poslednji put kojim je svojim očima mogao da vidi. Koračao je prema kamenu sa mislima u glavi da se u crnom predmetu ništa ne krije, ali neutoljiva dječija radoznalost je gurala Nurča dalje na poslednji put svetlosti. Kucnuo je Nurčo crni komad gvožđa. Odjednom nešto strahovito zapljusnulo je njegovo dječačko naivno lice: Čitav predeo on vidi jasno, u zaslepljujućoj svjetlosti, svaki kamen, svako drvo, svaki zrak Sunca, sve šareno stado ovaca, i daleko Pešterski horizont- sve leti u vis, a onda se naglo vraća i nestaje u dubokom ambisu u kome nema ni trunke svetlosti. Uzalud Nurčo grčevitim prstima skida krv sa lica…

Uzalud su i čobani dotrčali dječaku koji je neprekidno uzvikivao

Moje oči ! Moje oči… Daleko Peštersko selo Ursule ostaje crno u trinaestoj godini života junaka naše priče Nurča Baždara. Iz njegove okoline kriju da on  nikada više neće vidjeti, ipak, Nurčo se nada da se svi varaju, i da su ih ljekari prevarili, nosi maramu na očima, Nada se… Ali mrak postaje istina, a u životu mladića prestaje i posljednja nada.

Hoće li on postati gomila tjela bez moći da nešto u životu ostvari? Te misle se roje danonoćno. Svet postaje tijesan i život prkosan. Prolaze mjeseci i godine neizvjesnosti.

Nurčo, učenik zemunske telefonske škole iz dalekog Pešterskog sela, bez životnog iskustva i u novoj sredini se ipak snalazi. Savlađuje prva slova iz Brajevog pisma. Vraća mu se snaga i uporno uči. Od kada se sa diplomom telefonističke škole vratio iz Zemuna radi u najvećem radnom kolektivu  Sjenice – Vesna. Radi punih 12 godina na glavnoj fabričkoj centrali  nepogrešivo ! Tako je i učio u Zemunskoj školi da bude odgovoran. Pamti mnogo brojeva telefona boju glasa sagovornika, učestvuje u radu organa upravljanja. Jednom riječju važi za uzornog radnika. Nurčo nije klonuo duhom i onda kada je bilo najteže. Pošao je u Zemunsku školu za slepe telefoniste sa mnogo optimizma, sa nadom da će u tmini pronaći svetlosti.

SPORTISTA MEĐUNARODNOG GLASA

Želja za viteškim nadmetanjem koju je Nurčo imao još kao čobanin nije ga napustila ni u prkos gubljenja vida. U Zemunskoj školi je koristio sve uslove da bi bio sportista, a ovde je začeo sportsku karijeru i put do mnogobrojnih zlatnih medalja.

U posljednje četiri godine Nurčo se veoma aktivno bavi sportom, atletskim disciplinama za slepe. Tako i na republičkim i saveznim takmičenjima osvaja prva mesta, odakle se kvalifikuje za učešće na međunarodnim takmičenjima. Do sada se nadmetao na četiri međunarodna takmičenja za slijepe.

Na prvom takmičenju međunarodnog ranga u Varni osvojio je 1 zlatnu i 2 srebrne medalje. Iz Budimpešte je doneo 1 zlatnu medalju . Sa međunarodnog takmičenja 1974 godine u Londonu, gde su se takmičila 93 slijepa sportista iz 24 zemlje, plasirao se među najboljih 5 slijepih sportista svijeta. Ukupno je osvojio devet zlatnih i tri srebrne medalje, na ovaj način je Nurčo Baždar slepi telefonista iz Sjenice postao čovjek od svijeta, međunarodni sportista, koristan građanin, vrijedan radnik i ponos grada u kome živi.

Autor teksta: Ibro Mehmedović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.