Tramp u Kaliforniji razgledao prototipe zida sa Meksikom

Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otej Mesu gdje je poređano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda

Američki predsjednik Donald Tramp razgledao je u utorak u San Diegu osam prototipa zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih obećanja u kampanji a i najkontroverznijih, naročito u Kaliforniji, prenosi Hina.

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristalica sa jedne strane i približno 200 protivnika većinom španskog jezičnog porijekla sa druge strane.

Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otej Mesu gdje je poređano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda.

“Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid”, izjavio je Tramp.

Postojeće prepreke”zaustavljaju 90, 95 posto” imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika a “kad instaliramo pravi zid zaustavićemo 99 posto njih, možda i više”, dodao je on.

Otkad je Tramp postao predsjednik, radi se o njegovoj prvoj posjeti Kaliforniji, najnaseljenijoj državi federacije i direktnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, naročito imigracije.

Guverner Džeri Braun proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španskog jezičnog porijekla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike a kalifornijski tužilac  Havijer Besera uložio je u nekoliko navrata žalbu Trampovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošle nedjelje

Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesta privreda u svijetu, bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvatanju “imigranata”.

Uprkos Trampovoj simboličnoj posjeti, ništa ne ukazuje da će najavljeni “veličanstveni” zid ikada proviriti iz zemlje.

Više od godinu dana nakon njegovog dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla koštati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.