TURSKA OPERACIJA MASLINOVA GRANA! Od početka akcije neutralisano 712 terorista

ANKARA (AA) – Turske oružane snage neutralizirale su najmanje 712 terorista PYD/PKK-a i ISIS-a od početka operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalštab turske vojske saopćio je da su turske zračne snage tokom protekle noći uništile najmanje 22 teroristička uporišta i neutralizirale najmanje 63 terorista.

U saopćenju se navodi da je od početka operacije u Afrinu neutralizirano najmanje 712 terorista, a da je operacija nastavljena u skladu s planiranim.

Turske oružane snage i FSA u operaciji “Maslinova grana” također su oslobodili od terorista PYD/PKK-a selo Bak Ubasi.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.