Turska se uključuje u izgradnju puta Beograd-Sarajevo, procijenjena vrijednost je 830 miliona eura

Tokom dvodnevne posjete turskog predsjednika Redžepa Tayyipa Erdogana Srbiji Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Arslan potpisat će pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

“Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namjerama kojem se potvrđuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekta”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se tim dokumentom ohrabruju investicije u transportnu infrastrukturu zapadnog Balkana i podstiče saradnja Srbije i Turske u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlović je navela da se ubrzano unapređuju odnosi Srbije i BiH u oblasti infrastrukture, te da ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa BiH, ali će biti najveći do sada.

“Do sada ovo je najveći projekat posle izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini”, dodala je Mihajlović.

Trasa moderne saobraćajnice Beograd-Sarajevo kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, a od Požege preostaje da se izgradi 60 kilometara puta, preko Užica do Kotromana, na granici sa BiH.

Prema prvim procjenama, izgradnja te dionice koštala bi 830 miliona eura.

klix.ba
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.