Turski Diyanet obnovio 108 džamija u Siriji

Diyanet je pripremio i prilagodio 30 videoprezentacija na arapskom jeziku u vezi sa štetnim uticajem terorističke organizacije ISIL na stanovništvo.

Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) izdvojila je 10 miliona turskih lira (1,6 miliona dolara) za obnovu džamija i vjerskih institucija koje su uništile ili oštetile terorističke grupe u sjevernim regijama Sirije.

U izvještaju Diyaneta naslova “Aktivnosti u regijama Štit Eufrata i Maslinova grana” objavljeno je da je u sjevernim regijama Sirije obnovljeno 108 džamija koje su terorističke organizacije porušile ili oštetile u Jarablusu, Azazu, Al-Babu, Raiji, Mareu, Turkman Barehu, Ihtimlatu i Ahterinu.

Diyanet je pripremio i prilagodio 30 videoprezentacija na arapskom jeziku u vezi sa štetnim uticajem terorističke organizacije ISIL na stanovništvo.

Videoprezentacije su objavljene i putem društvenih mreža.

Lokalnom stanovništvu također su dijeljene pisane obavijesti s ciljem buđenja svijesti za borbu protiv zloupotrebe vjere i vjerskih osjećaja.

U izvještaju je objavljeno i da su lokalnom stanovništvu također dijeljeni primjerci Kur’ana s prevodom na kurdski jezik.

Operacijom “Štit Eufrata” koja je počela 24. augusta 2016. i okončana u martu 2017. godine, eliminisana je teroristička prijetnja u sjevernom sirijskom pograničnom pojasu s Turskom, na području Jarabulusa, Al-Raija, Al-Baba i Azaza. Operacijom opozicione Slobodne vojske Sirije (FSA) uz podršku turskih snaga pogranični pojas je očišćen od terorističkih elemenata.

Operaciju “Maslinova grana” Turska je pokrenula 20. januara ove godine s ciljem eliminacije elemenata terorističkih organizacija YPG/PKK i ISIL iz Afrina. Turska vojska sa Slobodnom vojskom Sirije 18. marta ove godine oslobodila je i Afrin.

(trt.net.tr)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.