Tvoj osmijeh je tvoja sadaka

OSMIJEH

Čarobnim osmijehom pretplaćamo se za ljubav i dajemo najljepšu posjetnicu. Stoga se osmijehni svome bratu prvog trenutka kad ga sretneš i ne kolebaj se, jer je i „tvoj osmijeh pred tvojim bratom sadaka“. Potrudi se da tvoj osmijeh bude iskren, nedvosmislen i ugodan, jer njime kupuješ milione srca. Ljudi neće zaboraviti taj osmijeh koji ti lebdi na obrazima, jer su u njemu nada, povjerenje, osjećanja, ljubav i optimizam.

LIJEPA RIJEČ

Govori polahko, blago i pažljivo. Izaberi riječi koje upućuju na slogu i mir. Pohvali svoga prijatelja i čini dovu za njega. Izbjegavaj riječi kojima se iskazuju ponos, hvalisanje, podsmijeh i podrugljivost, jer one odvode u poniženje i pad, njima umanjuješ svoj ugled, rušiš svoju vrijednost i postaješ izvor mržnje i pokude.

SKROMNOST

Život je kratak, i svi smo prolazni. Svi smo od jednog oca i majke. Za svoje nadarenosti nemamo nikakve zasluge, one su Allahov dar. Stoga budi skroman i ponizan, pogni glavu pred Svemoćnim, jer si od prašine nastao, po prašini hodiš i u prašinu ćeš biti ukopan. Nemoj se uzdizati nad ljudima, oni će te poniziti i zamrziti. Daj im priliku da se raduju svojim uspjesima i budi im pristupalan, pa ćeš biti omiljen kod njih.

NESEBIČNOST

Budi nesebičan, jer plemeniti daju prednost drugima nad samim sobom. Tvoja hrana ukusnija je u tuđem stomaku nego u tvom, a tvoja odjeća na drugome ljepša je nego na tebi. Nemoj se vezivati za stvari i predmete. Založi, u ime Allaha dž.š. svoju čast, svoj ugled, svoju hranu, svoj imetak i svoje vrijeme kako bi pomogao ljudima. Ti ćeš biti najsretniji!

SLUŠANJE

Pažljivo slušaj sagovornika. Okreni se prema njemu i slušaj šta govori. Ne prekidaj ga i nemoj da ti nešto odvraća pažnju. Podari mu i svoj sluh i vid sve dok ne kaže šta želi. Samo ako ga budeš slušao, pridobićeš ga i steći njegovo poštovanje. Imaš jedan jezik a dva uha pa slušaj dvostruko više nego što govoriš. Pruži priliku svome prijatelju da govori o sebi, omogući mu da se govoreći olakša i rastereti.

Izbor: ”Mapa Puta”

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.