Tvrde da je bolji od “golfa”: Ford predstavio novi “focus”

Fordov najpopularniji model donosi dosta noviteta u svim područjima, a prema najavama, u Fordu se nadaju da su konačno najbolji u klasi.

Ford je, nastojeći da parira konkurenciji, u svoj kompaktni model odlučio ugraditi najbolje od onoga što ima na raspolaganju. Kao i u slučaju nove “fieste” posao je odrađen temeljito, misleći na najširi krug korisnika. Upravo zato će Ford uz tri karoserijske izvedbe ponuditi posebnu luksuznu izvedbu (“vignale”), ali i onu avanturističku (“active”).

A sve rečeno mora biti na cesti uvjerljivo, pa se novi focus postavlja na novu C2 platformu. Time je poboljšana ponuda prostora, smanjena masa do 88 kg i dodatno poboljšana torzijska krutost. A to u prijevodu znači više komfora uz uvjerljivije performanse i poboljšanu sigurnost. Svemu rečenom valja pridodati kvalitetnije materijale, ali i viši stupanj finalne izrade, ističu u Fordu.

Brojevi kažu kako je razmak između osovina porastao za 53 mm, koeficijent otpora zraka je pao na 0.273, odnosno 0.25 kod limuzine, a uz manju masu potrošnja goriva je u prosjeku pala oko 10 posto.

Brojni sistemi asistencije su pridodati “focusu”. Sve danas ponuđeno i u segmentu više, ovdje je dostupno, a tiče se nadzora okoline ispred vozača, naprednih svjetala ili nadzora signalizacije i prometnih znakova. Dostupan je head-up zaslon, kao i napredni sistem asistencije pri parkiranju.

Posebno zanimljiv je FordPass Connect, gdje putem mobilnog telefona možete locirati automobil, ali i provjeriti njegov status poput razine ulja, količine goriva i sl.

Ponudu benzinaca čine dva motora. Ulazni 1.0 EcoBoost nudi se u izvedbi s 85, 100 i 125 KS, a novi 1.5 sa 150 i 182 KS. Novi motor ima sistem deaktivacije cilindara, a to čini u 14 ms, odnosno 20 puta brže od treptaja oka. Uz ručni šestostepeni mjenjač, u ponudi je osmostepena automatika.

U ponudi dizelaša slabija opcija je 1,5 EcoBlue s 95 i 120 KS te 300 Nm. Veći 2.0 nudi 150 KS i 370 Nm.

Početak prodaje očekuje se na jesen ove godine, a start bi trebao biti na razini od oko 17.000 eura.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.