Tvrde da je bolji od “golfa”: Ford predstavio novi “focus”

Fordov najpopularniji model donosi dosta noviteta u svim područjima, a prema najavama, u Fordu se nadaju da su konačno najbolji u klasi.

Ford je, nastojeći da parira konkurenciji, u svoj kompaktni model odlučio ugraditi najbolje od onoga što ima na raspolaganju. Kao i u slučaju nove “fieste” posao je odrađen temeljito, misleći na najširi krug korisnika. Upravo zato će Ford uz tri karoserijske izvedbe ponuditi posebnu luksuznu izvedbu (“vignale”), ali i onu avanturističku (“active”).

A sve rečeno mora biti na cesti uvjerljivo, pa se novi focus postavlja na novu C2 platformu. Time je poboljšana ponuda prostora, smanjena masa do 88 kg i dodatno poboljšana torzijska krutost. A to u prijevodu znači više komfora uz uvjerljivije performanse i poboljšanu sigurnost. Svemu rečenom valja pridodati kvalitetnije materijale, ali i viši stupanj finalne izrade, ističu u Fordu.

Brojevi kažu kako je razmak između osovina porastao za 53 mm, koeficijent otpora zraka je pao na 0.273, odnosno 0.25 kod limuzine, a uz manju masu potrošnja goriva je u prosjeku pala oko 10 posto.

Brojni sistemi asistencije su pridodati “focusu”. Sve danas ponuđeno i u segmentu više, ovdje je dostupno, a tiče se nadzora okoline ispred vozača, naprednih svjetala ili nadzora signalizacije i prometnih znakova. Dostupan je head-up zaslon, kao i napredni sistem asistencije pri parkiranju.

Posebno zanimljiv je FordPass Connect, gdje putem mobilnog telefona možete locirati automobil, ali i provjeriti njegov status poput razine ulja, količine goriva i sl.

Ponudu benzinaca čine dva motora. Ulazni 1.0 EcoBoost nudi se u izvedbi s 85, 100 i 125 KS, a novi 1.5 sa 150 i 182 KS. Novi motor ima sistem deaktivacije cilindara, a to čini u 14 ms, odnosno 20 puta brže od treptaja oka. Uz ručni šestostepeni mjenjač, u ponudi je osmostepena automatika.

U ponudi dizelaša slabija opcija je 1,5 EcoBlue s 95 i 120 KS te 300 Nm. Veći 2.0 nudi 150 KS i 370 Nm.

Početak prodaje očekuje se na jesen ove godine, a start bi trebao biti na razini od oko 17.000 eura.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker