Twitter masovno briše korisničke račune zbog govora mržnje

Iako Twitter već godinama kaska za svim ostalim društvenim mrežama, ova je mreža i dalje vrlo popularna i ima veliki broj privrženih korisnika. Zanimljivo, kada se priča o zloupotrebi podataka, Twitter je uglavnom uvijek nekako ispod radara, a razlog možda leži u činjenici što od svojih korisnika prilikom registracije na traži ogroman broj osobnih podataka. Mreža koja je ostala dosljedna svojim početnim principima i zadržala se na objavljivanju malog broja riječi, čini se ostaje dosljedna u još jednom segmentu – suzbijanju terorizma i zločina.

Podaci koje je Twitter nedavno predstavio javnosti govore u prilog tome kako se svim silama pokušavaju riješiti sumnjivih profila na Twitteru. Tako je Twitter od 2015. godine izbrisao više od milijun korisničkih računa na kojima se veličao terorizam i koji su poticali na nasilje. Time su jasno poručili svim nasilnicima kako Twitter nije društvena mreža gdje su poželjni, odnosno kako će na Twitteru prijetnja biti gotovo uvijek sankcionirane.

Kako su SAD i Europa sve više počeli stezati obruč u online svijetu i kako su odlučili sankcionirati nedolično ponašanje, tako se i Twitter priključio toj borbi. Naime, posljednjih su mjeseci napori koje ulažu u suzbijanje govora mržnje i terorizma značajno pojačani što je rezultiralo brisanjem čak 274.000 računa u periodu od srpnja do prosinca u 2017. godini. Veliku borbu Twitter vodi i s korisnicima koji šire lažne vijesti i tako stvaraju jednu zbunjujuću situaciju u medijskom prostoru.

Poznata je činjenica kako je Twitter jedna od glavnih društvenih mreža kada je informiranje javnosti u pitanju. Naime, na toj su se mreži uglavnom pojavljivale nove vijesti i tom su se mrežom širile novosti prije nego li na bilo kojem drugom portalu. Twitter je uvijek nosio oznaku ‘društvene mreže za novosti’ i kao takav trebao se brinuti da sve što korisnici objave bude istinito. No, s obzirom na veliki broj korisnika, teško je imati kontrolu nad sadržajem. Bilo kako bilo, veseli činjenica da se Twitter aktivno uključuje u suzbijanje kako lažnih vijesti tako i govora mržnje na internetu.

Piše: M.Ž.

pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.