U Austriji od danas zabranjeno pokrivanje lica u javnosti

Austrijska vlada je izjavila kako se ovim zakonom, prema kojem cijelo lice mora biti vidljivo, štite austrijske vrijednosti. Zakon pod nazivom “Zabrana pokrivanja lica” također u javnosti zabranjuje ski maske, hirurške maske izvan bolnice i maske za zabavu.

Prekršioci zabrane rizikuju novčanu kaznu od 150 eura.

Muslimani su osudili uvođenje zabrane tvrdeći kako tek mali broj muslimanskih žena praktikuje potpuno pokrivanje lica. Procjenjuje se da u cijeloj Austriji ima samo 150 žena koje nose burku.

Turistički radnici izrazili su bojazan da bi ova restrikcija mogla utjecati na smanjenje broja turista iz arapskih zemalja.

Francuska i Belgija uvele su zabranu nošenja burke 2011. godine, a o ovoj mjeri raspravlja se i u holandskom parlamentu. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako treba zabraniti pokrivanje lica gdje god je to moguće. Velika Britanija ne zabranjuje nošenje nikaba i burke.

(klix.ba)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.