U grčkim školama zabranjeno da đaci nose mobilne telefone

Ministarstvo prosvete Grčke je poslalo cirkularno pismo svim školama kojim ih obaveštava da đaci u škole ne smeju da donose mobilne telefone, ali i da ih više neće pratiti kamere za nadzor.

Nije dopušteno da đaci donose u škole bilo koji elektronski uređaj ili uredjaj za igre sa sistemom za obradu slike i zvuka.

Elektronsku opremu koju im obezbeđuje škola koju pohađaju, đaci od sada mogu da koriste samo tokom nastave i samo pod nadzorom nastavnika.

Nastavnici mogu da za nastavu koriste i svoje elektronske uređaje, ali pod uslovom da poštuju odredbe o zaštiti ličnih podataka učenika i nastavnika.

Ministarstvo je ukazalo da se na školskim veb-stranicama više ne smeju postavljati fotografije i video-snimci učenika, na kojima se oni mogu prepoznati.

Ukoliko omogućavaju identifikaciju prikazanih lica, fotografije i video-snimci su lični podaci, utvrđeno je grčkim zakonom još 1997. godine.

Po tom zakonu, obrada i objavljivanje, kao i čuvanje u digitalnom obliku fotografija, videa iz školskog života, predstavljaju lične podatke koji se mogu koristiti samo ako je saglasnost dala osoba čiji su ti podaci, ili roditelji i staratelji đaka.

Ministarstvo prosvete Grčke je istim cirkularnim pismom dopustilo korišćenje bezbednosnih kamera u školama, ali samo u vreme kada škole ne rade, radi sprečavanja krađe.

Vreme u koje kamere rade, “mora biti jasno istaknuto na oglasnim tablama u školama”, tako da bi “svi đaci i obrazovno osoblje znali da ih niko ne prati dok su u školi”, piše u uputstvu.

To je, piše atinski list “Katimerini”, Ministarstvo odlučilo na zahtev Uprave za održavanje i izgradnju školskih zgrada, kako bi se spriečilo njihovo oštećivanje.

Izvor: N1

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.