U kojim biljkama ima najviše kalcija

Mleko nije jedini vredan izvor kalcijuma, a ni najbolji. Nekoliko biljnih namirnica bogatije su kalcijumom od mleka, a iz njih se kalcijum lakše usvaja.

Kalcijum je neophodan za zdravlje zuba i kostiju, a sa starenjem postaje veoma bitan i da se predupredi nastanak osteoporoze (poroznih i lomljivih kostiju). Takođe, kalcijum je veoma važan za mišiće. On igra ulogu u prenošenju nervnih impulsa, regulaciji srčanog ritma, kao i procesa zgrušavanja krvi.
Koliko kalcijuma nam je potrebno? Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je 1000 mg kalcijuma dnevno. Deci od 9 do 18 godina potrebno je nešto više, 1300 mg. Ženama u trudnoći, takođe, treba više, 1200 mg. I, na kraju, osobama preko 50 godina takođe je potrebno nešto više, oko 1200 mg.
Idealno bi bilo kalcijum obezbeđivati iz prirodnih izvora (namirnica), bolje nego koristiti suplemente.

Sledeće namirnice sadrže više od 300 mg kalcijuma po porciji – dakle, više od onoga što ima u čaši mleka.

Tofu. Šolja tofua sadrži neverovatnih 861 mg kalcijuma, što je gotovo sve što vam treba tokom dana. (Istovremeno, ima samo 200 kalorija.) Tofu je takođe bogat kvalitetnim proteinima, oko 10 g po šolji. Kako da ga najbolje upotrebite? Recimo, izdrobite ga u bogatu salatu. Ili, propržite ga na ulju sa malo tamarija i poslužite uz obrok od povrća.

Ovsene pahuljice sa mlekom od badema. Pola šolje suvih ovsenih pahuljica sadrži 200 mg kalcijuma. Ako pripremite ovsenu kašu sa šoljom mleka od badema dobićete dodatnih 300 do 400 mg, kalcijuma, dakle, ukupno preko 600 mg. Uzmite u obzir da je ovas jedan od najboljih izvora biljnih vlakana koja pomažu radu organa za varenje i doprinose regulaciji holesterola. Ovas je takođe odličan izvor vitamina B.

Naut (leblebija). Šolja i po nauta sadrži 315 mg kalcijuma, plus 30 g biljnih vlakana i 10 g proteina. Od kuvanog nauta i taana (koji se pravi od susama, pa je zato takođe bogat kalcijumom) možete napraviti izuzetno ukusan namaz, humus (pogledajte ovde). Ili, možete ga dodati u salate ili jela sa povrćem. Takođe, možete pomešati naut sa pasuljem pola-pola da skuvate ukusno varivo.

Zeleno lisnato povrće. Kelj, bok čoj (kineski kupus), listovi repe i srodne namirnice sadrže kalcijum koji se veoma efikasno usvaja u organizmu. Ako skuvate dve šolje kelja sa dve šolje lišća repe, dobićete obrok koji sadrži 188 + 394 mg kalcijuma, dakle, ukupno 582 mg kalcijuma. Dodajte u ovo jelo malo kuvane bundeve, dodajte malo paprike, prelijte maslinovim ujem i limunom – dobićete sjajan obrok.
A ako ste ljubitelj smutija za doručak, napravite smuti od 3 šolje kelja, jedne srednje pomorandže i pola šolje sojinog ili bademovog mleka. To će vam obezbediti pola dnevne doze kalcijuma.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.