U kojoj evropskoj zemlji živi najviše muslimana?

Znate li u kojoj europskoj zemlji živi 16 miliona muslimana? Ne, to nije Francuska, tamo ima pet miliona muslimana, u Njemačkoj četiri, a u Velikoj Britaniji tri miliona muslimana

Europska zemlja s najviše muslimana je Rusija, naravno, ako izuzmemo Tursku čiji veći dio ionako geografski pripada Aziji.

A znate li koji europski grad je dom za 1,5 do 2 miliona muslimana te, prema nezvaničnim podacima, još dva miliona muslimanskih migranata? Naravno, Moskva, u kojoj su muslimani brojniji nego u Parizu (1,5 miliona muslimana) i Londonu (milion muslimana), opet ako se izuzme Istanbul.

Znate li u kojoj europskoj zemlji ima osam hiljada džamija? Ako ste rekli Rusija – pogodili ste.

Da, zemlja s najvećim brojem muslimana i džamija u Europi je Rusija.

Sve ove podatke objavio je češki aktivista za ljudska prava Juraj Mesík i pritom postavio pitanje: Zašto se u EU plaše muslimana čije učešće u ukupnom stanovništvu iznosi 3,8 posto, dok u Rusiji čine 12-15 procenata populacije. Paradoksalno, Europljane islamom plaše čak i neki ekstremisti iz Rusije.

Mesík je sve ove teze objavio u svjetlu islamofobije koja vlada u Slovačkoj i podsjetio da je prije nepune dvije godine u Moskvi otvorena džamija za 10 hiljada vjernika – dvostruko više nego što može primiti katedrala Svete Elizabete u Košicama, najveća katolička bogomolja u Slovačkoj.

Mesík piše da je Moskva metropola s najvećim brojem muslimana, ali moskovska regija nije najmnogoljudnija muslimanska u Rusiji.

U Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu na sjeveru Kavkaza, kao i na obali Kaspijskog mora, muslimani čine 90 i više procenata stanovništva. U Tatarstanu i Baškoristanu udio muslimana u ukupnom broju stanovnika premašuje 50 posto.

Kome onda treba histerična kampanja “protiv islamizacije Slovačke” pita se u svom tekstu Juraj Mesík?

Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.