U novi saziv turskog parlamenta ušlo i nekoliko političara Bošnjaka

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Turskoj pokazuju da će vlast i dalje činiti AKP u koaliciji s nacionalističkom strankom MHP. Opoziciju će predvoditi CHP, a zanimljivo je da je u novi saziv turskog parlamenta ušlo i nekoliko političara bošnjačkog porijekla.

Ono što je zanimljivo jeste da su političari koji su porijeklom Bošnjaci zastupljeni u različitim strankama.

Tako je naprimjer u parlament ušao Erkan Bas, koji je član prokurdske HDP. On je porijeklom Bošnjak, koji je kao jugoslovenski imigrant došao u Njemačku. Ranije se prezivao Jusović.

U parlament je kao član radikalnog nacionalističkog MHP-a Saffet Sancakli. Rođen je u Tutinu, a i bivši je fudbaler koji je igrao za reprezentaciju Turske. Kao član MHP-a obnaša funkciju zamjenika načelnika Općine Kocaeli.

U parlament je ušao i Cihangir Islam, koji je član Saadet partije, koja je proislamska Erbakanova partija, i koja je u koaliciji sa CHP-om i Iyi partijom.

Turski parlament nakon posljednjih ustavnih promjena ima 600 zastupnika.

S druge strane treba istaći da su Turci u BiH najviše glasali za Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika Turske, kao i za AKP.

(Klix)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.