U Novom Pazaru niče urbano stablo koje samo sebe zaliva?

Ovo autobusko stajalište je zelena oaza u gradskoj zoni koje ne troši vodu niti struju.

Arhitekta Admir Marovac iz arhitektonskog studija Tailor osmislio je projekat autobuskog stajališta za Novi Pazar u obliku stabla koje ne samo da je nezavisno od električne mreže već i samo sebe zaliva.

Ideja za ovakvo konkursno rješenje nametnula se sama po sebi. Naime, usamljeno stablo je oduvijek bilo utočište putnicima. Pored toga što služi kao orijentir, ono je to i koje štiti od vremenskih nepogoda, a pritom pruža i preko potreban kisionik. S obzirom na to da je autobusko stajalište predviđeno za gusto naseljenu urbanu zonu, Admirova težnja bila je da interpretira stablo u savremenoj formi kako arhitektonski tako i funkcionalno.

Kišnica bi se skupljala u rezervoar sa žardinjerom odakle bi rasla loza koja bi prekrila cijelo stajalište.

Da bi koncept bio kompletan pronađeno je rješenje koje bi omogućilo da autobusko stajalište odiše i životom – i to zelenim sadržajem koje će “novo stablo” održavati samo sebe i na taj način, pored solarnih panela, objekat učiniti samoodrživim. Na krovu stajališta, u granama, postoje slivnici koji će atmosferske padavine odvoditi u skrivenu žardinjeru s rezervoarom iz koje će se loza razgranati kroz perforirani lim koji će dominirati površinom stajališta. Višak vode iz rezervoara će oticati crijevom kako bi se navodnjavao zeleni pojas oko stajališta.

Po stajalištu bi raslo zelenilo poput loze ili grožđa

Od zelenila bi moglo biti zasađena bilo kakva lozazova i druge biljke koje nose plodove.

Presjek i osnova

Dimenzije stajališta predviđene projektom su 6×1,5×2,5 metara.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.