U ofanzivi turske vojske na Afrin ubijena Britanka koja se borila na strani kurdskog YPG-a

Britanka Anna Campbell je prva žena strani dobrovoljac koja je poginula na strani kurdskih snaga u sukobu sa turskom vojskom. Campbell je poginula 16. marta u Afrinu kada je turska avijacija pogodila konvoj njene jedinice. Kurdski izvori navode da je spomenuta Britanka došla u Siriju da se bori protiv ISIL-a, međutim kasnije je insistirala da se priključi jedinicama YPG-a u Afrinu kako bi se borila protiv turske vojske.

Britanci, Amerikanci i drugi strani dobrovoljci koji se u Siriji bore na strani kurdskih Narodnih jedinica obrane (YPG), sredinom januara ove godine objavili su video – poruku u kojoj su potvrdili da su se priključuju borbi protiv turskih snaga u regiji Afrin. Prema saznanjima medija, u Afrinu se na strani kurdskih snaga borilo dvadesetak stranih dobrovoljaca iz Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke i Španije. Nekoliko njih je poginulo tokom opearcaije “Maslinova grančica”.

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.