U petak konstitutivna sjednica BNV

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak rekao je danas da će konstitutivna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) biti održana u petak, 23. novembra, u 13 sati u Novom Pazaru.

On je radiju Sto plus rekao da su čekali završetak izbornog procesa, da Republička izborna komisija (RIK) proglasi konačne rezultate, te da nakon toga pristupe organizovanju konstitutivnih sjednica.

“To je bilo tokom prošle nedelje tako da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u petak donio odluku o pristupanju organizovanja konstitutivnih sjednica nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. Obzirom da će konstitutivna sjednica BNV biti održana u dosadašnjem sjedištu ovog nacionalnog organa, mislimo da neće biti nikakvih problema”, rekao je Bošnjak.

On je pojasnio da konstitutivna sjednica podrazumijeva samo konstantovanje ispunjenosti uslova za formiranje novog saziva nacionalnog sjaveta, da novoizabrani vijećnici posjeduju odgovarajuća uvjerenja, a da je broj ljudi koji je neophodan za održavanje sjednice polovina članova nacionalnog savjeta plus jedan.

“Mi novoizabranim vijećnicima šaljemo uz pozivno pismo i dnevni red, koji čini izbor radnog predsjedništva, potvrđivanje mandata, i tačku razno, koja podrazumijeva dogovor da li će se odmah tog dana ili nekog drugog odlučiti za održavanje prve sjednice na kojoj će izabrati rukovodstvo i druge organe”, rekao je Bošnjak.

Na izborima za BNV pravo glasa imalo je 106.328 birača, a iskoristilo ga je 55.711, odnosno 52,4 odsto upisanih birača.

Najviše glasova 22.141 dobila je lista “Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin”. kojoj je pripalo 14 od 35 mandata. U budućem sazivu BNV 13 članova imaće “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić”, koja je dobila 20.748 glasova, dok će osam članova imati lista “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” koja je dobila podršku 12.017 Bošnjaka.

izvor: Radiostoplus

 

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.