U Pljevljima primjerak Kur’ana iz 16. vijeka prvi put izložen van vjerskog objekta

U organizaciji Zavičajnog muzeja Pljevlja, Islamske zajednice iz Pljevalja i orijentaliste u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore Dragane Kujović, u Pljevljima je priređena izložba “Umijeće islamske minijature – Kur’an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka“, na kojoj su predstavljene reprezentativne stranice Kur’ana Husein-paše Boljanića.

Tako je Islamska sveta knjiga Kur’an, primjerak iz 16. vijeka, u vlasništvu Husein-pašine džamije u Pljevljima, prvi put izložen javnosti van vjerskog objekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kur’an Husein-paše Boljanića, graditelja istoimene džamije u Pljevljima, jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu i smatra se remek djelom islamske kaligrafije.

Husein-pašina džamija u Pljevljima je jedan od najvećih i najljepših objekata te vrste u Evropi. U džamiji se, pored ostalog, nalazi ćilim, izrađen u Egiptu prije više vjekova.

Husein-paša Boljanić, rodom iz Boljanića kod Pljevalja, poručio je izradu Kur’ana za svoju džamiju 1579. godine.

Kur’an ima 233 lista, dužine 39 i širine 28,5 centimetara. Počeci pojedinih poglavlja rađeni su lijepim i velikim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista.

Kur’an sadrži 352 minijature, koje su rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvjema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini.

lluminirani Kur’an sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima.

Izložba Kur’ana u Pljevljima, propraćena je brošurom koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kur’ana.

Autor fotografija minijatura iz Kur’ana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, a tekst o minijaturama napisala je dr. Dragana Kujović. Autor teksta o Husein-pašinoj džamiji je direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima Branko Banović.

Izvor: Anadolija

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.