U Rijadu uhapšeni šejh Safar al-Hawali i njegovi sinovi

Vjerski učenjak uhapšen je samo nekoliko dana nakon objavljivanja knjige sa savjetima vladajućoj porodici, koja mu se pripisuje.

Saudijski aktivisti su potvrdili da je vjerski učenjak Safar al-Hawali uhapšen zajedno sa svoja tri sina, samo nekoliko dana od objavljivanja knjige koja se pripisuje ovom šejhu.

Knjiga sadrži savjete vladajućoj porodici i istaknutim učenjacima koji su bliski vlastima.

Izvori navode da je šejh Hawali u lošem zdravstvenom stanju.

Twitter nalog Zatvorenici savjesti kaže kako su potvrđene informacije o hapšenju šejha Hawalija, nakon što je izvršen upad u njegov stan, odakle je odveden sa sinom Ibrahimom.

Zbog nekoliko riječi…

Sve se odvijalo u prisustvu njegove unučadi i djece, koja su bila prestravljena, a zaplijenjeni su im i mobilni telefoni i elektronski uređaji.

Također se dodaje da su saudijske vlasti prije dva dana uhapsile i Abdul Rahmana i Abdullaha, dvojicu šejhovih sinova, nakon upada na vjenčanje njihovog rođaka u mjestu Al-Baha, te da postoje informacije o nestanku njegovog četvrtog sina, koji živi u Mekki.

Vijest o hapšenju je potvrdio i sajt Mujtahid.

Na Twitter nalogu Zatvorenici savjesti se spominju i zdravstveni problem 68-godišnjeg šejha Hawalija, poput preloma karlice i ranijeg moždanog udara, te kako je njegovo hapšenje izvedeno na nasilan način, “zbog samo nekoliko riječi koje vlasti nisu mogle podnijeti da čuju”.

Kritika dočeka Trumpa

Prije nekoliko dana izvori su spominjali da je šejh Hawali napisao knjigu od 3.000 stranica pod nazivom Muslimani i zapadna civilizacija.

Riječ je o rukopisu koji još uvijek nije štampan, u kojem autor kritizira pretjerane troškove dočeka američkog predsjednika Donalda Trumpa u Rijadu sredinom prošle godine.

Knjiga sadrži savjete učenjacima, propovjednicima i vladajućoj porodici, a jedna od rečenica glasi: “Mudra politika nalaže priklanjanje rastućim snagama koje imaju budućnost, a ne silama na zalasku. Svako ko posmatra dešavanja u svijetu kaže da je budućnost u islamu, a da je Amerika na zalasku i slabi.”

Izvor: Al jazeera i agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.