Učite samo jedan ajet dnevno, i možete postati hafizi Kur’ana

Autor: hfz. Maryam Amiribrahimi

Preveo: hfz. Nedim Botić

Razmišljate o tome da počnete učiti Kur’an napamet. Ali kad malo bolje promislite: „Ma, imam trenutno previše obaveza. Bolje da sačekam dok ne odem na koji mjesec u arapski svijet. Ili da uzmem pauzu jednu godinu od škole i posla. Ili da sačekam početak nove školske godine, ili samo dok prođu ove uzbune na poslu…“

I tako prolaze mjeseci i godine, a vi i dalje nešto čekate, pokušavate da ‘pronađete’ vrijeme da učite napamet. Za to vrijeme, ne provodite vrijeme sa Kur’anom niti ga učite, pod izgovorom da čekate početak nečeg što vidite većim, a to je hifz.

Kad malo realnije sagledate situaciju, ako već ne možete izdvojiti vrijeme za učenje napamet, zar nije lijepo da se makar družite sa Kur’anom, za početak?

I taj jedan ajet čiji ste prijevod mogli pročitati, ili taj jedan ajet koji naučite napamet sedmično uprkos vašem prenatrpanom rasporedu – toga bi se nabralo. I nabralo. I naraslo.

Sve dok tako godine ne prođu i to više ne bude samo jedan ajet dnevno koji proučite ili jedan sedmično koji upamtite.

To su sada stotine proučenih ajeta. Hiljade ajeta. To su cijele sure. I na koncu, to je cijela mubarek Časna Knjiga. I ne samo da ste je pročitali, razumjeli i naučili napamet. Ona vas je transformisala u bolju osobu.

Možda sad žalite za propuštenim vremenom. Ali ne morate i iduće godine žaliti za onim što ste izgubili. Večerašnja noć može biti vaša.

Otvorite vaš Mushaf ili aplikaciju sa učenjem Kur’ana. Proučite samo jedan ajet, ili pročitajte njegov prijevod. Sutra, uradite to isto. I prekosutra, i dan iza toga. Pokušajte da u učenju pronađete značenje, i izlječenje.

Kur’an može biti vaše sigurno mjesto. Samo je potrebno da se potrudite da do njega dođete.

Minber.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.