UN: Izrael ignorira zahtjeve UN-a o naseljima

Zapad, Palestina – Ujedinjeni narodi su još u decembru od Izraela tražili hitnu obustavu svih aktivnosti oko gradnje ilegalnih naselja.

Izrael je ignorirao rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj je zatraženo da se obustavi izgradnja izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, izjavio je izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

Iako je Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji, koja je usvojena 23. decembra, zatražilo od Izraela hitnu obustavu svih aktivnosti oko izgradnje naselja, ti “koraci nisu preduzeti” naveo je Mladenov u svom prvom izvještaju otkako je rezolucija usvojena, prenio je AFP.

Izrael je u januaru imao pet objava o izgradnji naselja sa ukupno više od 6.000 domova na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i u istočnom Jerusalemu.

Razgovori sa SAD-om

Ova izjava je uslijedila dan nakon što su završeni razgovori Izraela i SAD-a o izraelsko-palestinskom sukobu.

Nakon četiri dana razgovora u Washingtonu nije postignut dogovor oko jednog od najproblematičnijih pitanja – izraelskog naseljavanja okupirane palestinske teritorije.

Američko izaslanstvo predvođeno Jasonom Greenblattom, posebnim predstavnikom predsjednika Donalda Trumpa, “ponovilo je Trumpovu zabrinutost u pogledu aktivnosti oko naseljavanja”, piše u zajedničkom saopćenju objavljenom u Washingtonu i Izraelu.

U raspravama u SAD-u Izraelci su naznačili da je njihova namjera usvojiti oko naseljavanja “politiku koja uzima u obzir tu zabrinutost”.

Razgovori će se nastaviti, dodaje se u saopćenju.

Trumpova administracija traži načine da obnovi mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker