UN: Izrael ignorira zahtjeve UN-a o naseljima

Zapad, Palestina – Ujedinjeni narodi su još u decembru od Izraela tražili hitnu obustavu svih aktivnosti oko gradnje ilegalnih naselja.

Izrael je ignorirao rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj je zatraženo da se obustavi izgradnja izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, izjavio je izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

Iako je Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji, koja je usvojena 23. decembra, zatražilo od Izraela hitnu obustavu svih aktivnosti oko izgradnje naselja, ti “koraci nisu preduzeti” naveo je Mladenov u svom prvom izvještaju otkako je rezolucija usvojena, prenio je AFP.

Izrael je u januaru imao pet objava o izgradnji naselja sa ukupno više od 6.000 domova na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i u istočnom Jerusalemu.

Razgovori sa SAD-om

Ova izjava je uslijedila dan nakon što su završeni razgovori Izraela i SAD-a o izraelsko-palestinskom sukobu.

Nakon četiri dana razgovora u Washingtonu nije postignut dogovor oko jednog od najproblematičnijih pitanja – izraelskog naseljavanja okupirane palestinske teritorije.

Američko izaslanstvo predvođeno Jasonom Greenblattom, posebnim predstavnikom predsjednika Donalda Trumpa, “ponovilo je Trumpovu zabrinutost u pogledu aktivnosti oko naseljavanja”, piše u zajedničkom saopćenju objavljenom u Washingtonu i Izraelu.

U raspravama u SAD-u Izraelci su naznačili da je njihova namjera usvojiti oko naseljavanja “politiku koja uzima u obzir tu zabrinutost”.

Razgovori će se nastaviti, dodaje se u saopćenju.

Trumpova administracija traži načine da obnovi mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.