UN proglasile odluku Trampa o Jerusalimu ništavnom

Njujork — Generalna skupština UN je na vanrednoj sjednici sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prijestolnice Izraela ništavnim.

Kako su prenijele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zaprijetila da će SAD “zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suvjerene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promijeniti američku odluku o Jerusalimu.

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zaprijetila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prijestolnicu Izraela proglasi “ništavnom i nevažećom”, prenosi AP.

Getty Images

Hejli je naglasila da “nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti” odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena “jer je ispravna”.

“Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suvjerena zemlja”, poručila je ona.

Kako je istakla, SAD će se toga sjetiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svjetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

“I sjetićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrijebimo svoj uticaj u njihovu korist”, upozorila je Niki Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje “će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN”.

Izvor: b92.net

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker