UN proglasile odluku Trampa o Jerusalimu ništavnom

Njujork — Generalna skupština UN je na vanrednoj sjednici sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prijestolnice Izraela ništavnim.

Kako su prenijele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zaprijetila da će SAD “zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suvjerene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promijeniti američku odluku o Jerusalimu.

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zaprijetila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prijestolnicu Izraela proglasi “ništavnom i nevažećom”, prenosi AP.

Getty Images

Hejli je naglasila da “nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti” odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena “jer je ispravna”.

“Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suvjerena zemlja”, poručila je ona.

Kako je istakla, SAD će se toga sjetiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svjetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

“I sjetićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrijebimo svoj uticaj u njihovu korist”, upozorila je Niki Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje “će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN”.

Izvor: b92.net

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.