Unikatni Zidane: Prvi trener koji je tri puta zaredom postao prvak Evrope

Real je osvojio svoju 13. titulu šampiona Evropskog kupa/Lige prvaka i postao je prvi klub koji je u eri Lige prvaka (od 1992. godine) uspio tri puta uzastopno osvojiti naslov, Cristiano Ronaldo je postao jedini igrač koji je osvojio pet naslova Lige prvaka od kako ona nosi ovo ime (od 1992. godine), dok je Zinedine Zidane postao jedini trener koji je tri puta uzastopno osvajao Evropski kup/Ligu prvaka od kako se igra ovo takmičenje (od 1955. godine).

Naime, ranije je Real Madrid uspio povezati pet naslova prvaka Evrope (1956. – 1960.), Ajax (1971. – 1973.) i Bayern Minhen (1974. – 1976.) su povezali tri uzastopne titule, ali nikada se nije desilo da jedan trener poveže tri uzastopne titule, jer Real je pet titula povezao s tri različita trenera, dok su Ajax i Bayern tri titule povezali s po dva različita trenera.

Zidane je klupu Reala preuzeo u januaru 2016. godine i od tada je osvojio tri naslova u Ligi prvaka (2016., 2017. i 2018.), dva evropska Superkupa (2016. i 2017.), dva naslova Svjetskog klupskog prvaka (2016. i 2017.), jednu La Ligu (2017.) i jedan španski Superkup (2017.). Dakle, za samo dvije i po sezone provedene na klupi Reala, ovaj 45-godišnji francuski stručnjak je osvojio devet trofeja.

U nepune tri sezone koje je proveo u Ligi prvaka Zidane je u dvomečima redom izbacivao Romu, Wolfsburg, Manchester City, Napoli, Bayern Minhen, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain, Juventus i Bayern Minhen, dok je u finalima pobjeđivao Atletico Madrid, Juventus i Liverpool. Od ukupno 12 protivnika u nokaut fazama Lige prvaka, Zidane je svih 12 puta s Realom izašao kao konačni pobjednik.

Kada se svemu doda i igračka karijera u kojoj je bio prvak Italije i Španije s Juventusom i Realom, prvak Evrope s Realom i prvak Evrope i svijeta s Francuskom, jasno je da se radi o čovjeku koji je unikat u historiji nogometa.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.