Upućen zvaničan prijedlog za smjenu Vjerice Radete sa mjesta potpredsjednice parlamenta

Demokratska stranka uputila je danas Skupštini Srbije predlog za smenjivanje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa funkcije potpredsednice parlamenta zbog govora mržnje, uvreda i bola koji je nanela porodici nedužnih srebreničkih žrtava.

Predlog za njeno razrešenje potpisalo je 60 poslanika iz DS, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo, poslaničkog kluba Slobodni poslanici, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke ministra Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.
U obrazloženju predloga koje je na konferenciji za novinare pročitao šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, navedeno je da da je nedopustivim govorom mržnje kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije, kojim se zabranjuje izazivanje rasne nacionalne i verske mržnje svirepim vređanjem žrtava Srebrenice, Vjerica Radeta ugrozila ugled i dostojanstvo Skupštine Srbije.
“Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za Skupštinu Srbije koja je demokratska i predstavlja sve građane Srbije”, navedeno je u obrazloženju.
Kako se zahteva, zbog nedospustivog govora mržnje, monstruoznih uvreda i bola koje je Vjerica Radeta nanela porodici nedužnih žrtava, poslanici traže hitnu i jasnu reakciju Skupštine i smenjivanja Radete sa mesta potpredsednika parlamenta.
Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da je reakcija važna, jer se govor mržnje preliva na čitavo društvo kao i da je važna i zbog ukupnih odnosa u regionu.
On je naveo da očekuje da kada inicijativa stigne na dnevni red i ostale poslaničke grupe podrže, jer će time pokazati svoj vrednosni stav.
Vjerica Radeta je posle smrti predsednice udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, kojoj su u Srebrenici ubijeni muž i dva sina, napisala na društvenoj mreži Tviter “Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi !?”.
Upućen zvaničan predlog za smenu Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta
Autor: Beta
Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.