Uskoro sastanak SAD – Evropa o Iranu

Evropski i američki dužnosnici će sredinom marta u Berlinu razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu, koji su velike sile sklopile 2015. godine.

Evropski i američki dužnosnici planiraju sastati se u martu u Berlinu i razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu, koji su velike sile sklopile 2015. godine, rekao je izvor iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak bi trebao biti održan 15. marta, rekao je drugi evropski diplomat, prenosi Hina.

Sporazum iz jula 2015. godine, sklopljen između Irana i šest velikih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – obavezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje teško pogađaju iransku ekonomiju.

Prijetnje Donalda Trumpa

No, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je evropskim silama da će se povući iz sporazuma ako se ne poprave “užasni propusti”.

Trump upozorava da sporazum ne obuhvata iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina, što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearno oružje.

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Islamska Republika tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.