Užas u Siriji: Najmanje 70 mrtvih u napadu hemijskim oružjem

Sirijski pobunjenici optužili su u subotu vladine snage za smrtonosni hemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, a dok službeni Damask niječe napad neke humanitarne udruge broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu.
BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prvobitno prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovoljni spasioci iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na Twitteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj, koji se sada procjenjuje na 70, dodatno rasti.

Reuters je ranije pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć objavio da je u hemijskom napadu poginulo 35 osoba.

Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav hemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

Američki State Department izjavio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je hemijsko oružje upotrijebljeno. Reuters ističe i da samostalno nije mogao provjeriti izvještaj o hemijskom napadu.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofenzivi koja je započela u februaru, ostavivši samo Dumu skupini Jaish al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Rusija, nastavile su u petak poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izjavio je da je u Dumi umrlo 11 osoba od posljedica gušenja dimom od konvencionalnog oružja koje su bacale vladine snage. Probleme s disanjem, po njihovim je podacima, imalo ukupno 70 ljudi. Rami Abdulrahman, ravnatelj Opservatorija, izjavio je za Reuters da ne može potvrditi je li upotrijebljeno hemijsko oružje.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu, prenosi Hina.

Politički dužnosnik Jaish al-Islama, prenosi Reuters, kazao je da je hemijski napad ubio 100 ljudi.

Dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u saopćenju da historija sirijske vlade u vezi upotrebe hemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. “Rusija u konačnici snosi odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca hemijskim oružjem”, kazao je dužnosnik.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.